Īrijas latviešu akulturācijas stratēģijas un akulturatīvais stress. - Getmane, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2011)
Rēzumējums Pētījuma „Īrijas latviešu akulturācijas stratēģijas un akulturatīvais stress” mērķis bija noskaidrot kādas akulturācijas stratēģijas uzvēlas Īrijas latvieši un vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp akulturācijas stratēģiju grupām akulturatīvā stresa rādītājos un sociodemogrāfiskajos datos. Pētījumā piedalījās 103 Īrijas latvieši – 83 sievietes un 20 vīrieši, vecumā no 18 – 55 gadiem. Respondentiem tika piedāvāta Anastasijas Getmanes kursa darba ietvaros izveidota akulturācijas aptauja, kas sastāv no divām apakš skalām – uzvedības un attieksmes. Otrajā daļā tika piedāvāta autores pašizveidota akulturatīvā stresa aptauja, kura satāv no četrām apakšsaklām – ilgas pēc mājām, iespējamā diskriminācija, nepietiekamās iespējas un valodas barjera. Trešajā pētījuma daļā, tika piedāvāta sociodemogrāfisko datu aptauja. Pētījuma rezultāti parāda, ka latvieši Īrijā izvēlas tieši integrācijas, separācijas un asimilācijas stratēģijas. Starp akulturācijas stratēģiju grupām skulturatīvā stresa rādītājos un socodemogrāfiskajos datos statistiski nozīmīgas atšķirības nepastāv. Tātad, var secināt, ka pētījuma mērķi, darba ietvaros tika sasniegti. Šajā pētījumā gūtie rezultāti var kalpot par pamatu citu darbu izstrādei, izvirzītie jautājumi varētu būt pārbaudāmi citu pētījumu ietvaros, ar lielākām izlasēm, citām vecuma, sociālām grupām un citās valstīs, kurās ir daudz emigrantu no Latvijas. Atslēgas vārdi: akulturācija, akulturācijas stratēģijas, akulturatīvais stress.

The aim of „Acculturation strategies chosen by Latvians in Ireland and acculturation stress” research were to find out which acculturation strategies are chosen by Latvians in Ireland and weather there are satisticaly significant differencies among acculturation strategy groups in the result of acculturative stress and sociodemografic data. The participants of research were 103 Latvians who live in Ireland (83 females and 20 males), ages 18 to 55. In the first part of the research was acculturation strategy scale, developed by author; wich consists of two subscales - behaiviour and attitudes. In the second part of the research, participants were asked to fill the acculturation stress scale also developed by author; wich consists of four subscales – homesickness, possible discrimination, lack of opportunities, language barrier. In the third part of the research was offered sociodemographic data form. The results show that Latvians choose separation, integration and asimilation strategies. There are no satisticaly significant differencies among strategy groups in the result of acculturative stress and sociodemografic data. So, in the conclusion, the aims of present research were achieved. Received results could be used in the next papers and research questions could be verificated with more representative samples, other social groups and in other countries where Latvians live. Key words: acculturation, acculturation strategies, acculturation stress.
Acculturation strategies chosen by Latvians in Ireland and acculturation stress.
Keywords: Psiholoģija