Sudrabu saturošas zāļu formas aptiekā - Bagrina, Oksana (Latvijas Universitāte, 2024)
Sudrabs ir viens no dārgmetāliem, ko bieži izmanto medicīnā. Sudraba antiseptiskas īpašības bija zināmas vēl senos laikos. Tehnoloģiju attīstība tikai daļēji ļāvusi atklāt, kā tieši sudrabs var ietekmēt šūnu. Pētījumi par nanodaļiņām ir pavēruši jaunas iespējas sudraba izmantošanai medicīnā. Sudrabu saturošu zāļu lietošana var samazināt antibakteriālo līdzekļu lietošanu. Pēdējā laikā aktuāla paliek tēze par sudraba iespējamo toksisko ietekmi uz cilvēka organismu un vidi. Pašlaik sudraba preparātu lietošana ikdienā ir ierobežota, neskatoties uz sudraba jonu spēju iznīcināt daudzus mikroorganismus.

Silver is one of the precious metals that is often used in medicine. The antiseptic properties of silver have been known since ancient times. The development of technology has only partially made it possible to discover exactly how silver can affect the cell. Research on nanoparticles has opened up new possibilities for the use of silver in medicine. The use of silver-containing drugs can reduce the use of antibacterial agents. Recently, the thesis about the possible toxic effects of silver on the human body and the environment remains relevant.
Silver containing dosage forms in pharmacy
Keywords: Farmācija; sudrabs; baktērijas; toksicitāte; šūna; autokatalizators