Darba drošības pasākumi māsu praksē saskaroties ar bioloģiskiem riska faktoriem x veselības aprūpes iestādē - Dzērve, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir ,,Darba drošības pasākumi māsu praksē saskaroties ar bioloģiskiem riska faktoriem x veselības aprūpes iestādē”. Mūsdienu sabiedrībā pieaug inficēto personu skaits, rodas jaunas, nezināmas infekcijas, ar kurām māsa var saskarties jebkurā dežūrā. Kā biežāk izplatītās un bīstamākās no tām ir HIV infekcija (2015.gadā pasaulē bija 36,7 miljoni HIV inficēto), B hepatīts ( 2015.gadā inficēto cilvēku skaits bija aptuveni 257 miljoni) un C hepatīts (2015.gadā inficēto cilvēku skaits bija sasniedzis 71 miljonu). Pēc darba autores domām šie skaitļi ir pietiekami lieli, lai medicīnas darbiniekiem būtu ļoti augsta iespējamība inficēties ar kādu no šīm saslimšanām, darot savu darbu, īpaši neatliekamās situācijās, kad nav iespējas, noskaidrot pacienta anamnēzi. Darba mērķis: noskaidrot kādus profilaktiskos pasākumus saskarē ar bioloģiskajiem aģentiem savā darbā pielieto māsas. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, praktiskās daļas, secinājumiem un 3 pielikumiem. Teorētiskajā daļā apkopota pieejamā literatūra par bioloģiskiem riska faktoriem, darba drošības pasākumiem māsu praksē un saslimšanas, kuras izraisa saskare ar bioloģiskiem aģentiem māsu darba vietās. Pētnieciskais darbs tika veikts vienā no Latvijas slimnīcām, izmantojot kvantitatīvo pētniecības metodi, kurā, izmantotais instruments bija aptaujas anketa ar 15 jautājumiem. Anketas, kuru apstiprināja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas atbalsta fonda Medicīnisko un biomedicīnisko pētījumu Ētikas komitejas, sastādītāja ir šī bakalaura darba autore. Sagatavotās aptaujas anketas izmantošanai saņemts pozitīvs slēdziens Nr. ZD/08-06/01-18/157. Anketas ir sastādītāja šī bakalaura darba autore. Pētnieciskā darba laikā tika aptaujātas 100 slimnīcā dažādās profila nodaļās strādājošas māsas par viņu darba drošību un epidemioloģiskā režīma pasākumiem saskarē ar bioloģiskajiem riska faktoriem. Veicot pētniecisko darbību, darba autore secina, ka izvirzītā hipotēze, ka māsas ievēro darba drošību un epidemioloģiskā režīma pasākumus saskarē ar bioloģiskajiem riska faktoriem, ir apstiprinājusies daļēji. Atslēgas vārdi: bioloģiskie riska faktori, darba drošības pasākumi.

A qualification paper’s title is “Work safety measures in nurse’s practice facing biological risk factors in x health facility”. Nowadays in the society is increasing the number of infected persons and there are new unknown infections with which nurses can face daily. As the most prevalent and most dangerous of them are HIV (in 2015 there were 36.7 million people living with HIV in the world), hepatitis B (in 2015 there were about 257 million people) and hepatitis C (in 2015 the number of people infected had reached 71 million). In the author's opinion, these figures are large enough and can be shown that a medical staff is very high risk of being infected with one of these diseases, while doing their work, especially in emergency situations, when it is not possible to find out the patient's medical history. Aim: to find out which preventive measures in contact with biological agents nurses are using in their work. The qualification’s paper consists from introduction, theoretical part, practice part, conclusion and three annexes. Theoretical part contains sum-up of the available literature about biological risk factors, safety measures in the nurse’s practice and illnesses, which causes the result of the contact with biological agents at the nurse’s workplaces. The research work was hold out in one of the Latvian hospitals using quantitative research method, where used research instruments was a questionnaire with 15 questions. The questionnaire was preparing by the author. In order to use the questionnaires for the research a positive decision Nr. ZD/08-06/01-18/157 was received. During the research work, 100 hospital nurses working in the various profile departments were surveying regarded their work safety and epidemiological regime action while in contact with biological risk factors. Carrying out the research work, the author concludes that the set hypothesis, that the nurses comply with safety measures and epidemiological regime actions in contact with biological risks factors, is partially confirmed. Keywords: biological risks factors, work safety measures.
Work Safety Measures in Nurse's Practice Facing Biological Risk Factors in x Health Facility
Keywords: Medicīna; bioloģiskie; riska; faktori; darba; drošības