Cilvēka asins mikrobioma kompozīcijas, stabilitātes un izcelsmes noteikšana veselos indivīdos - Rozenberga, Maija (Latvijas Universitāte, 2021)
Neseni pētījumi ir apliecinājuši asins mikrobioma klātesamību veselos cilvēkos, tomēr tā izcelsme vēl ir neskaidra. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot asins mikrobioma kompozīciju, potenciālo izcelsmi un dinamiku laika gaitā veseliem indivīdiem. Asins mikrobioma izcelsmes noskaidrošanai 10 veseliem indivīdiem ievāca pilnasins paraugus un ādas, maksts, mutes un fēču mikrobioma uztriepes. Pilnasins un fēču paraugus ievāca no diviem laika punktiem ar 3 mēnešu intervālu. Ar 16S rRNS gēna V3-V4 reģiona analīzi noteica to taksonomisko sastāvu. Noskaidrojās, ka asins mikrobioms ir unikāls - tajā izteikti dominē Proteobacteria tipa Pseudomonas ģints pārstāvji, un vienlaikus tā potenciālā izcelsme daļēji varētu būt no ādas mikrobioma. Pētījuma dalībniekiem 3 mēnešu laika periodā asins un fēču mikrobioms saglabāja stabilitāti. Darbs izstrādāts no 06.2020. līdz 05.2021. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā.

Recent studies have confirmed the presence of a blood microbiome in healthy people, but its origin is still unclear. The aim of the master's thesis was to analyse the composition, potential origin, and dynamics of the blood microbiome in healthy individuals. To determine the origin of the blood microbiome, whole blood samples and skin, vaginal, oral, and faecal microbiome swabs were collected from 10 healthy individuals. Whole blood and faecal samples were collected from two time points with 3 month interval. Taxonomic composition was determined by 16S rRNA gene’s V3-V4 region analysis. The blood microbiome is unique - it is strongly dominated by members of the Pseudomonas genus of the Proteobacteria phylum, and at the same time it could be partly originated from the skin microbiome. In the study participants, the blood and faecal microbiome remained stable during the analysed 3 months. The work was developed at Latvian Biomedical Research and Study Centre from 06.2020. to 05.2021.
Identification of the composition, stability and origin of the human blood-microbiome in healthy individuals
Keywords: Bioloģija; asins mikrobioms; 16S rRNS; mikrobioma izcelsme; mikrobioma stabilitāte