Džinni arābu kultūrā, literatūrā un reliģijā - Raucka, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Džinni arābu literatūrā, reliģijā un kultūrā” mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar džinna tēla lomu islāmā un arābu kultūrā. Darba pirmajā nodaļā tiek aprakstīti arābu priekšstati par to, kas ir džinni, kādas ir šo mītisko būtņu raksturīgākās iezīmes un kāda bijusi to nozīme pirms-islāma laikā. Šajā nodaļā arī tiek izklāstīta šo mītisko būtņu daudzveidība. Tiek aplūkoti arābu uzskati par tādiem džinnu paveidiem, kā mērids, ifrīts, džanns, gūls, šaitāns, sīlats, šikks, karīns, nasnāss un Iblīss. Darba otrajā nodaļā tiek skaidrota ticība džinniem un to nozīme islāmā, ņemot piemērus no Korāna. Tāpat tajā tiek aplūkotas dažādas mistiskas būtnes, kuras līdzinās džinna tēlam Mezopotāmijas, Persijas, Taizemes un Grieķijas mitoloģijā, kā arī budismā un jūdaismā. Darba trešajā nodaļā tiek aplūkots džinna tēls arābu kultūrā un literatūrā, specifiski “Tūkstots un vienas nakts” pasakās. Nodaļā tiek apspriestas arī arābu bailes un ticība džinnu bīstamībai un to radītajiem postiem, kā arī arābu idejas par to, kā pret tiem pasargāties.

The aim of the bachelor's thesis “Jinn in Arab Literature, Religion and Culture” is to introduce the reader to the role of jinn in Islam and Arab culture. The first chapter describes Arabic notions of what jinn is, what are the characteristics of these mythical beings and what their significance was during pre-Islamic times. This chapter also outlines the diversity of these mythical beings and introduces to different kinds of jinn: marid, iftit, jann, ghoul, shaytaan, silat, shiqq, qareen, nasnaas and Ibliss. The second chapter explains the belief in jinn and their significance in Islam, taking examples from the Qur’an. It also examines different mystical creatures that resemble jinn in Mesopotamia, Persia,Thailand and Greek mythology, as well as in Buddhism and Judaism. The third chapter deals with the image of jinn in Arabic culture and literature, specifically in the tales of “Thousand and One Night”. The chapter also discusses Arab fears and beliefs about the dangers of jinn and their evil deeds, as well as Arab ideas on how to protect themselves from them.
Jinns in Arab Cilture, Literature and Religion
Keywords: Āzijas studijas; Džinns; Islāms; Korāns; Arābi