Parastā dziedātājsienāža Tettigonia cantans (Fuessly, 1775) nakts aktivitātes analīze, izmantojot sikspārņu detektoru ierakstus - Rutkis, Ringolds (Latvijas Universitāte, 2023)
Rutkis R. Parastā dziedātājsienāža Tettigonia cantans (Fuessly, 1775) nakts aktivitātes analīze, izmantojot sikspārņu detektoru ierakstus: Bakalaura darbs – Rīga, 2023. Ultraskaņas detektori tiek plaši izmantoti sikspārņu monitoringā. Detektori reģistrē “fona trokšņus”, no kuriem lielu daļu sastāda taisnspārņu stridulācija. Šī bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot parastā dziedātājsienāža Tettigonia cantans nakts aktivitāti ietekmējošos faktorus, izmantojot sikspārņu detektorus. Lai sasniegtu mērķi, tika analizēti audio ieraksti no sikspārņu detektoriem, kuri tika uzstādīti astoņās stacijās Salacgrīvā. Tika pārbaudīta detektoru spēja reģistrēt taisnspārņu aktivitāti un izveidota statistiskā modeļa prognoze, kas attēlo sugas relatīvo nakts aktivitāti, atkarībā no nakts laika un sezonas gaitas. Tika secināts, ka T. cantans relatīvā nakts aktivitāte ir visaugstākā pirmā nakts ceturkšņa beigās un aktivitātes maksimums tiek sasniegts augusta pirmajā pusē.

Rutkis R. – Analysis of nocturnal activity of the Upland Green Bush-Cricket Tettigonia cantans (Fuessly, 1775), using recordings from bat detectors: Bachelor’s thesis – Riga, 2023. Ultrasound detectors are commonly used in monitoring bats. The detectors register “background noise” of which a big portion is made up by orthopteran stridulation. The goal of this study is to find out what factors affect the nocturnal activity of the Upland Green Bush- Cricket Tettigonia cantans by using bat detectors. Recordings from bat detectors set up in eight different stations in Salacgrīva were analyzed. The ability of bat detectors to register orthopteran activity was tested and a model prognosis, that shows the relative nocturnal activity of the species depending on the time of night and day of year, was made. It was concluded that T. cantans relative activity is the highest during the first quarter of the night and activity is the highest during the first half of August.
Analysis of nocturnal activity of the Upland Green Bush-cricket Tettigonia cantans (Fuessly, 1775), using recordings from bat detectors
Keywords: Bioloģija; Tettigonia cantans; nakts aktivitāte; sikspārņu detektori; nocturnal activity; bat detectors