Datortomogrāfijas attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums deguna blakusdobumu diagnostikā - Zemniece, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Mūsdienās diagnostiskā radioloģija ir kļuvusi par svarīgu un būtisku medicīnas sastāvdaļu, kas turpina strauji un veiksmīgi attīstīties. Medicīnā arvien lielāka nozīme tiek piešķirta agrīnai un precīzai diagnozes uzstādīšanai, tāpēc kvalitatīva izmeklējuma nodrošinājums radioloģijas izmeklējumiem ir ļoti svarīgs. Liela nozīme ir radiogrāfera darbam un zināšanām par cilvēka anatomiju, precīzu pacienta pozicionēšanu un labu sadarbību ar pacientu un pacienta aizsardzību pret jonizējošo starojumu, tehnisko parametru un attēla kvalitātes kritēriju pielietojumu. Bakalaura tēma ir „Datortomogrāfijas attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums deguna blakusdobumu diagnostikā”. Darba mērķis ir noskaidrot nepieciešamos attēla kritērijus deguna blakusdobumu kvalitatīvas datortomogrāfijas veikšanai. Svarīgi ir iegūt Eiropas vadlīnijām atbilstošus attēlus, nodrošinot izmeklējumam pielietoto starojuma devu, lai tā būtu tik zema cik vien iespējams. Darbs sastāv no: 4 nodaļām, 8 apakšnodaļām, 12 diagrammām un 3 pielikumiem. Pētniecības uzdevumi ir veikt pētījumu par DT izmeklējuma attēlu kvalitāti deguna blakusdobumu diagnosticēšanā, analizēt apkopotos datus no izstrādātās pētījuma tabulas. Izvirzītā hipotēze: attēlu kvalitātes kritēriju ievērošana nosaka izmeklējumu kvalitāti. Pētniecības instruments ir attēlu kvalitātes kritēriju tabula. Pētniecības metode teorētiskās literatūras analīze, kvalitatīvā pētniecības metode - attēlu analizēšana. Tika izveidota kvalitātes kritēriju tabula un tika izvērtēti 30 deguna blakusdobumu datortomogrāfijas izmeklējumi vienā no Latvijas ārstniecības iestādēm. Apkopojot rezultātus tika pierādīts, ka izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies - izmeklējuma kvalitāti ietekmē pareiza attēlu kvalitātes kritēriju izvēle un sadarbība ar pacientu. Atslēgvārdi: datortomogrāfija, deguna blakusdobumi, attēlu kvalitātes kritēriji, sadarbība ar pacientu.

Today, diagnostic radiology has become an important and essential component of medicine, which continues to grow rapidly and successfully. Early and accurate diagnosis is increasingly important in medicine, so the provision of a high-quality study for radiology investigations is very important. Radiographic work and knowledge of human anatomy, accurate patient positioning and good cooperation with the patient and patient protection against radiation, application of technical parameters and image quality criteria are important. Bachelor thesis “Evaluation of image quality criteria in computed tomography in diagnostics of sinuses”. Aim is to research image criteria of maxillar sinuses in computed tomography. It is important to apply ALARA principle shown in guidelines of European Union. Bachelor consist of 4 chapters, 8 sub-chapters, 12 diagrams and 3 attachments. Research objectives are: research imaging criteria of sinuses in computed tomography, analyse gathered data. Hypothesis is – application of imaging quality criteria is a key of examinations quality. Research tool study protocol is qualitative imaging criteria diagram. Research method is qualitative study - comparative analysis. Quality criteria diagram was made and analysed 30 images of paranasal sinuses in computed tomography in one of Latvian hospitals. Comprehending results, it was clear that hypothesis was true. Keywords: computed tomography, sinuses, image quality criteria, cooperation with the patient.
Evaluation of image quality criteria in computed tomography in diagnostics of sinuses
Keywords: Medicīna; Datortomogrāfija; Deguna blakusdobumi; Attēlu kvalitātes kritēriji; Sadarbība ar pacientu