Išēmiska insulta ietekme uz smadzeņu angioģenēzi un neiroģenēzi eksperimentālā vidējās cerebrālās artērijas oklūzijas modelī - Kurtukova, Vladislava (Latvijas Universitāte, 2021)
Insults ir viens no biežākajiem mirstības un invaliditātes cēloņiem pasaulē. Išēmisks insults jeb cerebrāls infarkts (CI) ir sastopamākais insulta veids. CI agrīnās stadijās bojājuma skartajā smadzeņu puslodē ir stimulēta angioģenēze un neiroģenēze, tomēr trūkst datu par to, kā mainās šo procesu norise ilgtermiņā pēc CI. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā mainās angioģenēzes un neiroģenēzes biomarķieru (VEGF, DCX, NeuN) ekspresija 2 mēnešus pēc CI inducēšanas, izmantojot eksperimentālo vidējās cerebrālās oklūzijas modeli. Darbā iegūtie rezultāti liecina, ka 2 mēnešus pēc CI inducēšanas peļu smadzeņu garozā ir samazināta angiogēnā aktivitāte, kā arī ir samazināts neiroblastu skaits neirogēnajās zonās. Savukārt išēmijas skartajā zonā corpus striatum neiroģenēze ir pastiprināta, tomēr tā nespēj atjaunot neironu tīklu pēc išēmiska bojājuma.

Stroke is a major cause of mortality and disability worldwide. Ischemic stroke or cerebral infarction (CI) is the most common type of stroke. In the early stages of CI neurogenesis and angiogenesis are stimulated in the lesioned side of the brain, yet data on how these processes change in the long-term after CI are limited. The aim of this study was to determine the changes in the expression of biomarkers of neurogenesis and angiogenesis (VEGF, DCX, NeuN) 2 months after CI by using an experimental model of middle cerebral artery occlusion. Obtained results show that 2 months after the induction of CI angiogenic activity is decreased in the mouse brain cortex, and the number of neuroblasts is decreased in the neurogenic zones. In the ischemic core of corpus striatum neurogenesis is enhanced, however, it is unable to restore the neuronal circuit after the ischemic lesion.
Effects of ischemic stroke on brain angiogenesis and neurogenesis in an experimental model of middle cerebral artery occlusion
Keywords: Farmācija; cerebrāls infarkts; fMCAo; angioģenēze; neiroģenēze