Internets vācu valodas kā svešvalodas stundās vidusskolā - Līcītis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarbā ”Internets vācu valodas kā svešvalodas stundās vidusskolā” tiek aprakstītas programmas un palīglīdzekļi, ar kuriem varētu strādāt vācu valodas stundās, kuras notiek klasēs, kas apgādātas ar datoriem un interneta pieslēgumu. Tēma tiek apskatīta no didaktiskā un arī no psiholoģiskā viedokļa. Diplomdarba mērķis ir izpētīt teorētiskā un praktisko pamatojumu nozīmi interneta izmantošanai vācu valodas stundās. Diplomdarba izpētes mērķa sasniegšanai tiek pielietotas tādas metodes, kā darbs internetā ar dažādām interneta adresēm, skolēnu novērošana un anketēšana. Darbā tiek aprakstītas idejas, domas un secinājumi, kas tika iegūtas autora prakses laikā Saldus pilsētas ģimnāzijā. Darbā tiek aprakstītas metodes, uzdevumi, to veidi un iespējas ar kādiem varētu tradicionālo svešvalodas stundu padarīt aktīvāku un interesantāku. Diplomdarba ideja ir ar interneta izmantošanu svešvalodas stundās panākt, lai skolnieki interesētos, kā arī lai viņiem būtu motivācija mācīties vācu valodu. Teorētiskajā daļā gūtās atziņas, pedagoģiskais izmēģinājums un skolēnu aptauja liecina par to, ka interneta izmantošana vācu valodas stundā, motivē skolēnus mācīties svešvalodu un atvieglo tās apguvi. Diemžēl pieejamā literatūra un materiāli, kas autoram bija pieejama rakstot šo darbu bija tik plaša un dažāda, ka bija ļoti grūti viņu visu šajā diplomdarbā aptvert un izanalizēt.

In der Diplomarbeit ,,Internet im DaF Unterricht in der Oberstufe” werden die Hilfsmittel betrachtet mit welchen man im Deutschunterricht arbeiten und lernen konnte .Das Thema wird auch von der didaktischer und psyhologischer Seite behandelt. Die angewendeten Methoden zum erreichen des Forschungsziels sind Arbeit im Internet mit Webseiten, SchŅler und Unterrichtsbeobachtung, SchŅlerbefragung und das Unterrichtsprojekt ,,Internet im Daf-Unterricht”, mit welchen sich der Autor der Diplomarbeit während des pädagogischen Praktikums beschäftigt hat. Die durch das Studium der wissenschaflichen Fachliteratur erworbenen Erkenntnise und Schlussfolgerungen bilden die Grundlage fŅr den theoretischen Teil der Arbeit. Mit Webseiten, SchŅler- und Unterrichtsbeobachtung, SchŅlerbefragung und dem Unterrichtsprojekt ,,Internet im Daf Unterricht” wurde die aktuelle Situation im DaF-Unterricht ermittelt. Es geht also um EinfŅgen des Internets in den „herkĻmmlichen“ Sprachunterricht und das Nutzen einer zusätzlichen Quelle fŅr Informationen und Aktivitäten, die den Daf-Unterricht interessanter und vielseitiger machen. Damit wird auch die Motivation des SchŅlers gesteigert, was auch bewiesen wurde. Es gab zu viel Materalien und Information, es war schwer alles zu erfassen und der Diplomarbeit zu analysieren. Doch die wichtigsten Erkenntnise sind: Internet im DaF-Unterricht steigert die Motivation des SchŅlers und veranlässt die Fremdsprache zu lernen.
Internet in the German as a Foreign Language Lessons in the Secondary School
Keywords: Pedagoģija