Politiskā uzticēšanās politiskajām partijām Latvijā pēc neatkarības atgūšanas. Politiskās elites perspektīva - Nadziņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs “Politiskā uzticēšanās politiskajām partijām Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas. Politiskās elites perspektīva” ir izstrādāts ar mērķi noskaidrot Latvijas politiskās elites attieksmi pret politisko uzticēšanos politiskajām partijām Latvijā. Pētījuma problēma sakņojas tajā, ka politiskā uzticēšanās politiskajām partjām Latvijā ir relatīvi zema, kas ir pamudinājis veikt šo izpēti. Pēc politiskās uzticēšanās teorijas analīzes tika izvirzīti dažādi politisko uzticēšanos ietekmējošie faktori, atsevišķi izdalot medijus, nomelnošanu, skandālus un tāda ilgtermiņa ietekmējošo faktora, kā politiskās kultūras ietekmi uz politisko uzticēšanos. Izmantojot kontentanalīzi laikrakstiem “Diena” un “Latvijas (agrāk- Lauku) Avīze” laika posmā no 1993. gada līdz mūsdienām tika pamatā noskaidrota uzticēšanās jautājuma nozīme dienaskārtībā. Savukārt daļēji strukturētās intervijas ļāva noskaidrot elites attieksmi pret sabiedrības politisko uzticēšanos politiskajām partijām, to nozīmību un ietekmējošajiem faktoriem. Darba rezultāti ļauj apgalvot, ka politiskā uzticēšanās politiskajām partijām Latvijā, saskaņā ar elites perspektīvu ir nozīmīga, tomēr nav vienota risināšanas mehānisma šīs problēmas risināšanai.

The Master Thesis “Political Trust in Political Parties in Latvia After Regaining Independence. The Perspective of Political Elite” was undertaken with an aim to determine the attitudes of Latvian political elite towards political trust in political parties in Latvia. Research problem is grounded in the fact that political trust in political parties in Latvia is relatively low, which is the reason for the research. After analysis of theories of political trust, several factors, influencing political trust were set: media, denunciation, scandal’s and a long-term factor – the influence of political culture in political trust. With the usage of content analysis on newspapers “Diena” and “Latvijas (former-Lauku) Avīze” from year 1993 til nowadays basic significane of political trust in overall agenda was researched. Whereas, semi-structured interwievs with political elite’s allowed to determine elite’s attitude towards public’s political trust in political parties, it’s relevance and main factors of influence. The result of the research allows to affirm, that political trust in political parties in Latvia, according to elite’s view is important, nevertheless there is no unified mechanism in resolving this matter.
Political Trust in Political Parties in Latvia after Regaining Independence. The Perspective of Political Elite
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); politiskā uzticēšanās; elites attieksme; politiskās partijas Latvijā; politiskās elites attieksme pret politisko uzticēšanos