Pievienotās vērtības nodokļa piemērošana Latvijā - Andersone, Žanna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba nosaukums “Pievienotās vērtības nodokļa piemērošana”. Bakalaura darba mērķis ir uz teorētisko un praktisko materiālu pamata veikt pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas analīzi Latvijā un citās ES valstīs un izstrādāt ieteikumus par pievienotās vērtības nodokļa iekasēšanas pilnveidošanas iespējām. Bakalaura darbs veidots no ievada, 3 nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Darba pirmajā nodaļā tiek pētīts pievienotās vērtības nodokļa būtība, vēsturiskie pamati, piemērošanas kārtība un nosacījumi. Otrajā nodaļā tiek analizēts pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi valsts budžetā, nodokļu slogs un izvairīšanās, kā arī tiek salīdzināta PVN piemērošanas kārtība ar Eiropas Savienības valstu statistiku. Trešajā nodaļā tiek aprakstīta pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība prakses uzņēmumā un izvērtētas problēmas saistība ar nodokļu maksāšanu un tiks piedāvāti iespējamie risinājumi.

The topic of the bachelor’s thesis is Common system of value added tax». The aim of the bachelor’s work is to analyse the common system of the value added tax in Latvia and other EU countries on the basis of theoretical and practical materials and to develop recommendations on ways to improve the collection of the value added tax. Bachelor’s work consists of an introduction, 3 chapters, conclusions and proposals. The first chapter of the paper discusses the essence of the value added tax, its historical foundations, the order and conditions of application. The second chapter analyses the value added tax revenues in the state budget, the tax burden and evasion, as well as compares the VAT application procedure with the statistics of the countries of the European Union. The third chapter describes the application of value added tax in an intern company, assesses the relationship of the tax problem and suggests possible solutions.
Common system of value added tax in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; pievienotās vērtības nodoklis; nodokļu slogs; nodokļa objekts; likmes