Grāmatvedības uzskaites metodoloģijas ietekme uz finanšu analīzes rezultātu variācijām uzņēmumos - Pouha, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2015)
Grāmatvedības uzskaites sistēmas veidošana ietver sevī kompleksās pieejas izstrādāšanu, pielietojot metodes noteikto uzdevumu sasniegšanai, kuras tiek atspoguļotas grāmatvedības politikā. Tādējādi, grāmatvedības politiku var uzskatīt par uzskaites kārtošanas metodoloģiju uzņēmumā. Darba mērķis ir noskaidrot kā atšķirīgo metožu pielietošana grāmatvedības uzskaitē – atsevišķu posteņu atzīšana, klasifikācija un uzskaite ietekmē uzņēmuma finanšu rezultātus: peļņas veidošanos un uzņēmuma rentabilitāti kopumā un no gūtajiem secinājumiem izstrādāt priekšlikumus Darba ir izpētīti finanšu informācijas kvalitātes kritēriji, finanšu pārskatu loma un atsevišķu posteņu ietekme uz finanšu analīzes rezultātiem. Praktiskajā daļā ir veikta finanšu analīze 2013. gada pārskata gadam, ka arī imitācijas modelim, novērtējot rentabilitātes un posteņu izmaiņas atkarībā no atšķirīgiem uzskaites metodēm. Noslēgumā tiek sniegtas rekomendācijas LR likumdošanā konstatēto trūkumu novēršanai. Atslēgas vārdi: rentabilitāte, ietekme uz peļņu, pamatlīdzekļu izdevumu atzīšana, grāmatvedības politikas izstrāde.

Formation of accounting system includes elaboration of complex approach, by applying methods, that are reflected in accounting policies, for reaching established tasks. Therefore the accounting policy may be regarded as methodology of maintaining record keeping in the company. The aim of the Paper is to find out how application of different methods in accounting – recognition of individual items, classification and record keeping – impacts financial results of company: formation of profit and profitability of company in general, and to elaborate proposals from obtained conclusions. In the Paper there are examined criteria of financial information quality, the role of financial reports and impact of individual items on results of financial analysis. In the practical part, there is performed financial analysis for accounting year 2013, as well as for simulation model, by assessing changes in profitability and items, depending on different accounting methods. In the conclusion there are provided recommendations for elimination of deficiencies, found in legislation of the Republic of Latvia. Key words: profitability, impact on profit, recognition of expenses of fixed assets, elaboration of accounting policy.
The Impact of Different Accounting Methods on Financial Statement Analysis of Commercial Enterprise
Keywords: Ekonomika