Vizuālās meklēšanas uzdevuma veikšana uz volumetriskā ekrāna dažādās vecuma grupās - Seļezņova, Marina (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 26 lapām. Tas satur 12 attēlus un 36 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija izpētīt dažāda vecuma cilvēku vizuālās meklēšanas spējas un atšķirības, veicot uzdevumu uz volumetriskā daudzplakņu ekrāna. 20 pētījuma dalībnieki bija sadalīti divās vecuma grupās (19-29 g. un 47-57 g.). Viņi veica vizuālās meklēšanas uzdevumus ar dažādu skaitu elementu un mērķa-distraktora līdzību. Dalībniekam bija jāatrod mērķa stimuls un jānosaka tā relatīvā atrašanas vieta uz volumetriskā ekrāna. Meklēšanas laikā bija iespējams pārvietot volumetriskā attēla slāņus uz ekrāna plaknēm. Rezultātā tika noteikts, ka vidējais pareizo atbilžu īpatsvars abām grupām ir līdzīgs un ir atkarīgs no mērķa-distraktora līdzības. Turklāt volumetriskā attēla slāņu pārvietojumi ir vienlīdz bieži, taču vecākā gadagājuma cilvēkiem meklēšanas uzdevuma izpildīšana uz volumetriskā ekrāna aizņem ilgāko laiku nekā jaunākā gadagājuma cilvēkiem.

Bachelor's thesis is written in Latvian on 26 pages. It contains 12 figures and 36 references. The aim of the study was to investigate the visual search capabilities and differences of people of different ages by performing a task on a volumetric multi-plane screen. 20 study participants were divided into two groups (19 – 29 years old and 47 – 57 years old). They performed visual search tasks with different number of elements and target-distractor similarity on the volumetric screen. Participant had to find the target stimulus and define its relative location on the screen. It was possible to move the layers of volumetric image on the display’s planes during visual search. As a result, it has been determined that the average correct response rate is similar and depends on target-distractor similarity in both groups. In addition, the layers of volumetric images are moved similarly often, however, the execution of search task takes longer time for older people comparing to younger people.
Visual Search Task Performance for Volumetric Display in Different Age Groups
Keywords: Fizika; vizuālā meklēšana; volumetriskais ekrāns; mērķa-distraktora līdzība; vecums