Pareizas stājas veidošana vecākā pirmsskolas vecuma bērniem sporta nodarbībās - Grāvelsiņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2017)
Autore: Santa Grāvelsiņa Pētījuma tēma: Pareizas stājas veidošana vecākā pirmsskolas vecuma bērniem sporta nodarbībā. Pētījuma mērķis: teorētiski analizēt un praktiski pētīt stāju, stājas traucējumus, stājas nostiprināšanu sporta nodarbībās. Darba vadītāja: Vec. pasn. Dr. paed. Inta Bula-Biteniece Darba apjoms: 53 lappuses, 5 attēli, 2 tabulas, 4 pielikumi. Darbs sastāv no 3 daļām: 1.daļā tiek raksturota pirmsskolas vecuma bērnu kustību un balsta sistēma. 2. daļa sastāv no divām apakšnodaļām, kur pirmajā apakšnodaļā tiek aprakstīti stājas veidi. Otrajā apakšnodaļā tiek aprakstīti stājas traucējumi, faktori, kuri nelabvēlīgi ietekmē bērna pozu un līdz ar to arī stāju. Analizēta pedagoģiskā un medicīniskā literatūra par stāju, tās veidiem, traucējumiem un noteikšanas iespējām. 3. daļa sastāv no 3 apakšnodaļām. Sākumā tiek atspoguļots fiziskās aktivitātes nozīmīgums bērna attīstībā. Pirmajā apakšnodaļā tiek atspoguļots pētījuma objets – PII “Namiņš” vecākās grupiņas bērni, viņu stāja. Pētījumā tika izmantotas šādas pētījuma metodes – novērojums un vecāku aptauja (anketēšana). Tiek analizēti bērnu vecāku anetēšanas rezultāti. Otrajā apakšnodaļā atspoguļota bērnu stājas novērtēšana pēc Z. Kasvandes metodes. Analizēti bērnu stājas novērošanas rezultāti tabulā. Trešajā apakšnodaļā aprakstīti vingrojumi bērnu stājas traucējumu novēršanai.

The author: Santa Grāvelsiņa. Subject: The correct posture creating to elder preschoolers in the sports lesson. Objective of the study: theoretical analyze and practical research the posture, the disadvantages of it, and preventive actions to stabilize the posture in sport lessons. The head of the scientific research: Dr. paed., lekt. Inta Bula – Biteniece. Research volume: 53 pages, 5 pictures, 2 tables, 4 attachments. Research consisting of 3 parts: In part no.1 are described elder preschoolers footing and movement system. The part no. 2 consist of two subchapters, where in first subchapter are described posture shapes. In second subchapter are described disadvantages of posture, factors which play a significant role that affect children poise and posture. Analyzed pedagogical and medical literature concerning posture, its types, disturbances and detection capabilities. The part no. 3 consist of three subchapters, at the beginning are described importance of sporting activities to strengthen children upgrowth. In first subchapter are described research object – PEI (Preschool Educational Institution) “Namiņš” children of older group, their posture. In the process of study are used research methods like – observations and results of children parent questionnaire. There are analyzed results of children parent questionnaire. In second subchapter are described the posture of children assessment by Z. Kasvandes methodic. There are analyzed children posture results in table regarding observations. In third subchapter are described the exercises, activities to prevent posture disturbances.
The correct posture creating to elder preschoolers in the sports lesson
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; pirmsskolas vecuma bērnu stāja; stājas traucējumi; stājas traucējumu novēršana; bērnu stājas nostiprināšana sporta nodarbībās