Augsnes makrofaunas daudzveidība vērī un gāršā dabas parkā „Ogres ieleja” - Klesmane, Anda (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba pētījums tika veikts dabas parkā „Ogres ieleja”. Darbā tika pētīta augsnes makrofaunas daudzveidība egļu vērī un jauktu koku gāršā. Augsnes makrofaunai ir liela nozīme organisko atlieku sadalīšanā, barības vielu aprites nodrošināšanā un augsnes auglības uzturēšanā. Darbā tika noskaidrots augsnes makrofaunas īpatņu skaits, sugu sastāvs un īpatsvars apsekotajos biotopos. Lai noteiktu dažādu vides faktoru ietekmi uz augsnes faunu tika veikta vairāku augsnes fizikāli - ķīmisko parametru analīze. Bakalaura darba izstrādes laikā darba autore apguva makrofaunas ievākšanas un vairāku taksonomisko grupu noteikšanas metodiku, veģetācijas aprakstīšanas metodiku, augsnes ķīmisko un fizikālo parametru noteikšanu, kā arī iegūto datu apstrādes metodiku. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām (literatūras apskata, materiāla un metodēm, pētījumu rezultātiem un diskusijas), 23 apakšnodaļām, un secinājumiem. Bakalaura darba kopējais apjoms ir 64 lappuses, iekļaujot 26 attēlus, 3 tabulas un 10 pielikumus. Atslēgas vārdi: augsnes makrofauna, egļu vēris, jauktu koku gārša, augsnes īpašības, meža augsne.

The bachelor thesis research was done in Nature park “Ogres ieleja” („Ogre river valley”). In the bachelor thesis was done a research - soil macrofauna diversity in to spurce forest and mixed-wood rich deciduous forest. Soil macrofauna has important role in degradating organic matter, nutrient circulation in the soil, and maintenance soil fertility. The bachelor thesis work revealed soil macrofauna number of individuals, species composition and proportion of survery habitats. In order to determine the various environmental factors on soil macrofauna, it was carried out in a several soil physical – chemical parameters. The author learned macrofauna collection and several taxonomic grouping methodology, describing the methodology of vegetation, soil chemical and physical parameters determination, as well as, of the data processing methodology. The bachelor thesis consist of introduction, 4 charapters (a literature review, materials and methods, research results and discussions), 23 subchapters and conslusions. The bachelor thesis total volume is 64 pages, including 26 pictures, 3 tables and 10 attachements. Keywords: soil macrofauna, spurce forest, mixed-wood rich deciduous forest, soil properties, forest soil.
Soil macrofauna diversity into spruce forest type and rich deciduous forest type in Nature Park „Ogre valley”
Keywords: Vides zinātne; augsnes makrofauna; egļu vēris; jauktu koku gārša; augsnes īpašības; meža augsne