Īpašuma kopējo izmaksu aprēķins ar Ubuntu Linux piemēru - Staņislavska, Vanda (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienās, grūtas ekonomiskās situācijas apstākļos, īpašuma kopējās izmaksas jeb TCO un to redukcija ir ļoti aktuāla un populāra tēma. Neskatoties uz tēmas aktualitāti, joprojām nav vienotā standarta, kā to precīzāk aprēķināt, līdz ar to nav iespējams efektīvi plānot, kontrolēt un ietaupīt IT izmaksas. Darbā tiek aprakstīts autora veiktais pētījums par to, kādas izmaksas ir jāiekļauj darbstacijas TCO un kā tās aprēķināt. Rezultātā autors piedāvā savu apkopojošu, universālu modeli un pielieto to eksperimentālai videi, salīdzinot darbstacijas TCO, komerciālas un brīvi pieejamas programmatūras izmantošanas gadījumā. Un visbeidzot, darbā ir aprakstīts veids, kā samazināt uzņēmuma TCO, integrējot vairākas Ubuntu darbstacijas Windows tīklā un nodrošinot darbiniekiem visas nepieciešamās funkcionalitātes, izmantojot brīvi pieejamo programmatūru.

Nowadays, taking into consideration that the economic situation appears quite complicated, total cost of ownership or TCO and its reduction is a very actual and popular topic. However, there still does not exist a common standard telling how to calculate TCO, thus it is impossible to plan, control and save IT costs in an effective way. This paper describes author's research regarding costs to be included in a workstation's TCO and the associated calculations. As a result the author is offering universal, summarized model and comparison of workstation TCO for commercial software and open source software. And finally, the paper describes a method that helps to reduce enterprise’s TCO, by implementing Ubuntu Workstation in Windows network and providing all the necessary functionality to company employees, using open source software.
TCO calculation on Ubuntu Linux example
Keywords: Datorzinātne