Apzinātības vingrinājumi mērķtiecīgai uzmanības vadīšanai mācību un audzināšanas procesā - Putniņa, Edīte (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā “Apzinātības vingrinājumi mērķtiecīgai uzmanības vadīšanai mācību un audzināšanas procesā” veikta padziļināta zinātniskās literatūras analīze par uzmanības un apzinātības jēdzieniem, identificējot uzmanības un apzinātības savstarpējo atbilstību un atšķirības ar noteiktu papildus prasmju un attieksmju kopumu. Pētījumā gūts secinājums, ka apzinātība ir uzmanības vadīšanas kompetence. Darbā apstiprināta autores izstrādāto mērķtiecīgas uzmanības vadīšanas prasmes kritēriju un to snieguma līmeņu apraksta validitāte un izvērtēta apzinātības vingrinājumu atbilstība izvirzītajiem kritērijiem. Pētījumā gūti un apstiprināti praktiski instrumenti uzlabojumu sasniegšanai gan mācību jomā – mērķtiecīgas uzmanības vadīšanas prasmes stiprināšanā, gan audzināšanas procesā – attīstot savstarpēji labvēlīgas neitralitātes, dažādības pieņemšanas, empātijas attieksmes, vadot uzmanību arī uzvedībā. Diskusijai atvērti jautājumi par apzinātības pieejā izglītotu pedagogu profesionālas sagatavošanas iespējām un nepietiekamu zinātniski pamatotu informāciju latviešu valodā par apzinātības pieejas būtību.

Within the Thesis “Mindfulness Exercises for Purposeful Management of Attention in the Learning and Upbringing Process” an in-depth analysis of the scientific literature on the concepts of attention and mindfulness was carried out, identifying the mutual correspondence and differences between attention and mindfulness with a certain set of additional skills and attitudes. The research concluded that mindfulness is the competence of attention management. The Thesis confirmed the validity of the description of the criteria of purposeful attention management skills and their performance levels developed by the author and evaluated the adequacy of mindfulness exercises with the set criteria. In the study, practical tools were obtained and confirmed for achieving improvements, both in the field of learning - in strengthening the skill of purposeful management of attention, and in the process of upbringing - developing mutually beneficial neutrality, acceptance of diversity, empathic attitudes, as well as managing attention in behavior. Questions about the possibilities of professional training of pedagogues educated in the mindfulness approach and insufficient scientifically based information in Latvian about the nature of the mindfulness approach are open for discussion. Key words: mindfulness, mindfulness exercises, mindfulness in the educational process, focused attention, attention, attention management.
Mindfulness exercises for purposeful management of attention in the learning and upbringing process
Keywords: Izglītības zinātnes; apzinātība; apzinātības vingrinājumi; apzinātība izglītības procesā; mērķtiecīga uzmanība; uzmanība