Projekts: Uzņēmuma "Sudraba fantāziju darbnīca" izveidošana - Korte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt uzņēmuma, kas nodarbojas ar personalizētu sudraba rotaslietu izgatavošanu pēc pasūtījuma, izveidošanas projektu. Projektā ir izpētīti ar uzņēmuma dibināšanu saistīti jautājumi, uzņēmuma darbības nozares pagātne, tagadne un nākotne. Darbā ir apskatīti uzņēmuma specifiskie darbības aspekti, veikta tirgus izpēte un sniegts konkurentu un potenciālo klientu raksturojums, sastādīts projekta finanšu plāns, kā arī noteikti un novērtēti ar projekta realizāciju saistītie riski. Periods, kas apskatīts maģistra darbā, attiecas uz projekta sākumu un pirmajiem darbības gadiem, t.i. no 01.07.2016. līdz 31.12.2019. Projekta mērķis ir jaunas saimnieciskās darbības uzsākšana, iepazīstinot Latvijas patērētājus ar jaunas un inovatīvas sudraba rotaslietu izgatavošanas tehnoloģijas produktiem. Uzņēmuma stratēģiskais mērķis ir 10 gadu laikā izveidot un ieņemt nišu vienkāršu personalizētu sudraba rotaslietu tirgū. Uzņēmuma taktiskais mērķis ir 3 gadu laikā sākt pelnīt. Uzņēmuma operatīvais mērķis ir darboties spējīga uzņēmuma izveide 1 gada laikā. Iepriekš minētie izstrādājumi un to izgatavošanas tehnoloģija Latvijas patērētajiem nav labi pazīstama, tomēr ir pamats uzskatīt, ka pēc šādiem izstrādājumiem būs pieprasījums, jo tie ir oriģināli, individuāli, mīļi un sirsnīgi, bet tādas lietas ir aktuālas vienmēr. Uzņēmuma sudraba rotaslietas acīmredzami atšķiras no konkurentu piedāvājuma. Tās tiks gatavotas konkrētam cilvēkam, vienā eksemplārā, un to galvenā vērtība būs nevis skaistums, lielā cena vai mākslinieciskā kvalitāte, bet gan personiskā attieksme, ko rotaslietas valkātājs saņems un varēs izjust. Projekts paredz uzņēmuma - sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Sudraba fantāziju darbnīca” - izveidi. Uzņēmums būs pievienotās vērtības nodokļa maksātājs. Uzņēmums iegādāsies franšīzes licenci no Apvienotās Karalistes uzņēmuma Smallprint (Franchising) Ltd. Vienreizēja maksa par franšīzes licenci ir EUR 15 000. Projekta izstrādes pasūtītājs - uzņēmuma dibinātājs ir viena fiziska persona. Uzņēmējdarbības uzsākšanai nepieciešamais kapitāls tiek plānots EUR 45 000 (EUR 30 000 no tā ir pamatkapitāls, EUR 15 000 – aizņēmums no īpašnieka). Darbības uzsākšanai uzņēmums plāno iegādāties pamatlīdzekļus EUR 4100 apmērā, kā arī inventāru EUR 2865 apmēra. Telpas un automobilis tiks nomāti. Uzņēmumā strādās septiņi darbinieki – valdes loceklis, tirgvedības speciālists, divi klientu apkalpošanas speciālisti un trīs sudrabkaļi. Ārējais finansējums netiks piesaistīts, jo uzņēmuma īpašniekam nav izdevies atrast ārējo finansējumu uz tādiem noteikumiem, kas viņu apmierinātu. Uzņēmums darbosies juvelierizstrādājumu un līdzīgu izstrādājumu ražošanas nozarē (NACE 2. red. kods 32.12).

The objective of this master’s paper is to develop a project of a company specialising in production of custom-made personalised silver jewellery. The project studies the aspects related to the establishment of the company, the past, the present and the future of business activity in the respective field. The paper focuses on specific operational aspects of such business, it also includes market research and a description of the potential customers, the financial plan of the project, as well as assessment of the risks associated with the implementation of the project. The paper focuses on the period from the beginning of the project and the first years of operation, i.e. from 01.07.2016 to 31.12.2019. The objective of the project is the initiation of a new economic activity and to introduce Latvian consumers to products made using new innovative silver jewellery production technology. The strategic goal of the company is to establish and gain a stable position in a niche in the market of simple personalised silver jewellery within 10 years. The tactical goal of the company is to gain profits within the first three years of its operation. The operative goal of the company is the establishing of an operational company within 1 year. Latvian consumers are not aware of the above mentioned products and their production technology, but there is a reason to assume that there will be a demand for such products, since they are original, personalised, lovely and heartfelt and there is always a demand for such items. The company offers a type of silver jewellery which certainly differs from competitors’ products. They will be custom-made for each customer; the main value of these products will not be their beauty, large price or artistic value, but the personal attitude, which will be received and felt by each person who will wear such jewellery. The project is developed for the purposes of establishing a limited liability company Sudraba fantāziju darbnīca. The company will be a value added tax payer. The company will purchase a franchise license from the United Kingdom based company Smallprint (Franchising) Ltd. The one-time payment for the franchise license is EUR 15,000. The project is ordered by the founder of the company – a natural person. The planned starting capital is EUR 45,000 (EUR 30,000 – the fixed capital; EUR 15,000 – a loan from the owner). In order to initiate its activity, the company is planning to acquire fixed assets in amount of EUR 4,100 and equipment in amount of EUR 2,865. The premises and a car will be rented. The company will employ seven employees: the member of the board, the marketing specialist, two customer service specialists and three silversmiths. External funding will not be attracted, since the owner of the company was not able to find external funding with satisfying conditions. The company will operate in the field of manufacture of jewellery and related items (NACE rev 2, code 32.12).
Project: The foundation of company "Sudraba fantāziju darbnīca"
Keywords: Finanses un kredīts; projekts; sudraba rotaslietas; juvelierizstrādājumi; franšīze