Jaunpagasta vecticībnieku areāla veidošanās vēsturiski ģeogrāfiskie nosacījumi - Zeļģis, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs „Jaunpagasta vecticībnieku areāla veidošanās vēsturiski ģeogrāfiskie nosacījumi” ir vietas studijas pētījums par vecticībnieku areālu, kas atrodas vietā, kuru ieskauj latviešu un luterāņu vairākums, turklāt reģionā, kur vecticība nav raksturīga. 1907. gadā Jaunpagasta muižu nopērk Zemnieku zemes banka. Laika posmā no 1909.-1914. gadam banka sadala Neivakenas muižas zemi mazākās vienībās un tās pārdod. Zemi nopērk arī 45 vecticībnieku ģimenes. Latvijas pirmās republikas laikā areāls bija savas attīstības augstākajā punktā, kad tas bija Kurzemes nozīmes vecticībnieku centrs. Padomju gados areālā esošā draudze piedzīvo ievērojumu izmēra un aktivitātes samazināšanos. Draudzes panīkums iestājas 1981. gadā, kad to atstāj mācītājs. Draudze atsāk savu aktīvo darbību 2007. gadā, kad pamazām notiek lūgšanu nama atjaunošana. Pētījums cenšas noskaidrot vietas vēsturi, tās attīstību un mūsdienu procesus.

The bachelor's thesis „Historical and geographical conditions of Jaunpagasts Old Believers area” is a case study about a peculiar religious area in Latvia. Old Believers area is located in a place where the majority of the population is Lutherans and Latvians. In Kurzeme region Old Believers isn’t characteristic religion. Between the years 1909 to 1914 the Peasant Land Bank divided Neivakenas Manor into smaller units and sold them. Thanks to this 45 Old Believers families arrived in Jaunpagasts Parish. During the years 1920-1940 the area reached its highest point, when it was an important center in Kurzeme region.. The most critical point was in 1981 when the congregation was left by its pastor. The congregation was almost none existing till the year 2007, when slowly began the renovation of the House of prayer. This research tries to reveal the history of this place, the spatial development and the processes that are happening today.
Historical and geographical conditions of Jaunpagasts old believers area
Keywords: Ģeogrāfija