Attaisnojams profesionālais risks kā apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību - Dmitrijeva, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba temats ir “Attaisnojams profesionālais risks kā apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt attaisnojama profesionālā riska kā apstākļa, kas izslēdz kriminālatbildību, jēdzienu un būtību, ņemot vērā, ka šis apstāklis no visiem apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību, ir viens no vismazāk pētītajiem. Lai sasniegtu darba mērķi, darba autore izvirzīja šādus uzdevumus: aplūkot attaisnojama profesionālā riska kā apstākļa, kas izslēdz kriminālatbildību vēsturisko attīstību, izpētīt apstākļu, kas izslēdz kriminālatbildību būtību, analizēt attaisnojama profesionālā riska jēdzienu, būtību, izpētot un analizējot arī tiesu praksi, izpētīt un analizēt ārvalstu attaisnojama profesionālā riska regulējumu. Autore saskatīja problemātiku pārāk šaurā profesionālā riska interpretācijā, kā arī attaisnojama profesionālā riska neanalizēšanā tiesiskuma nosacījumu izvērtēšanas sarežģītības dēļ. Autore darbā iekļāvusi ierosinājumus iepriekš minētajām problēmām.

The theme of bachelor thesisis “Justifiable professional risk as a circumstance that excludes criminal liability”. The aim of the thesis is to do a research on the concept and essence of justifiable professional risk as a circumstance that excludes criminal liability, considering that this circumstance is one of the least researched of all circumstances that exclude criminal liability. In order to archieve the aim, the author set the following tasks: to look at the historical development of justifiable professional risk as a circumstance that excludes criminal liability, to examine the essence of circumstances that exclude criminal liability, to analyze the concept and essence of justifiable professional risk, also looking at and analyzing judical practice, as well as researching and analyzing foreign regulation of justifiable proffesional risk. The author saw the problem in a too narrow interpretation of professional risk, as well as in not analyzing justifiable professional risks due to the complexity of evaluating the conditions of the rule of law. The author has included suggestions for the aforementioned problems in the work.
Justifiable professional risk as a circumstance that excludes criminal liability
Keywords: Juridiskā zinātne; attaisnojams profesionālais risks; apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību; profesionāla darbība; attaisnojamība; Krimināllikums