Dzīves kvalitāte ģimenēm ar bērniem pēc šķiršanās: sieviešu pieredze - Bordāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba nosaukums ir “Dzīves kvalitāte ģimenēm ar bērniem pēc šķiršanās: sieviešu pieredze”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda ir sieviešu pašrealizācija, materiālais stāvoklis un sociālo attiecību kvalitāte pēc šķiršanās. Teorētiskajā ietvarā tiek aplūkots dzīves kvalitātes koncepts dažādu autoru skatījumā, iepriekš veiktie pētījumi par līdzīgiem tematiem, ģimenes funkcijas, modeļi un darba un sadzīves sadalījums ģimenēs. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika veiktas 10 daļēji strukurētas intervijas ar sievietēm, kuras vienas audzina bērnu/bērnus. Iegūtie dati tika analizēti izmantojot tematisko analīzi. Galvenie secinājumi pētījumā norāda uz to, ka sievietes pēc šķiršanās vairāk pievērš uzmanību sociālo attiecību kvalitātei ģimenes ietvaros, materiālais stāvoklis pēc šķiršanās ir pasliktinājies, taču būtiski iemācījis pievērst uzmanību izmaksām. Pēc šķiršanās sievietes vairāk laika mēģina veltīt sev, bērnam, savu hobiju attīstīšanai, kā arī laika pavadīšanai ar tuvinekiem.

Title of the bachelor's thesis is "Quality of life for families with children after divorce: women's experience". The aim of bachelors research is to find out what is the self-realization of women, material status and quality of social relations after divorce. The theoretical part considers the concept of quality of life from the point of view of various authors, previous research on similar topics, family functions, models and the division of work and houshold in families. To achieve the aim of the study, 10 semi-structured interviews were conducted with women who are raising a child / children alone. The obtained data were analyzed using thematic analysis. The main conclusions of the study indicate that women pay more attention to the quality of social relations within the family after divorce, their financial situation has deteriorated after divorce, but they have significantly learned to pay attention to costs. After divorce, women try to devote more time to themselves and the child, to develop their hobbies, as well as to spend time with relatives. Keywords: quality of life, children, women, families, material well-being, social relations, self-realization.
Quality of life for families with children after divorce: women's experience
Keywords: Socioloģija; Dzīves kvalitāte; Bērni; Sievietes; Materiālā labklājība; Sociālās attiecības