Leuzea carthamoides kallusa kultūras iegūšana un augu sekundāro savienojumu satura salīdzinājums in vitro un ex vitro audzētajos augos - Bobrovņika, Karolīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Leizeja (Leuzea carthamoides) ir plaši izmantojama tradicionālā medicīnā, tā satur flavonoīdus, vitamīnus un citus sekundāros savienojumus. Darba ietvaros ieguva leizejas in vitro augu un kallusa kultūru. Salīdzināja flavonoīdu saturu un ekstraktu ietekmi uz Drosophila melanogaster attīstību, lai noteiktu atšķirības starp ex vitro audzēto augu sakņu materiālu un in vitro kultivēto augu lapu un kallusa materiālu. Priekš L. carthamoides kallusa effektīvākas indukcijas optimālā 2,4-D koncentrācija ir 0,5 mg/L. Savukārt, barotnei pievienotā citokinīna (kinetīns vai BAP) efekts uz kallusa augšanu var būt pozitīvs vai negatīvs. Flavonoīdu koncentrācija lapās un saknēs būtiski neatšķīrās, bet flavonoīdu saturs kallusā bija zemāks. Iegūtie ekstrakti būtiski neietekmēja D. melanogaster attīstību.

Leuzea carthamoides is widely used in traditional medicine, it contains flavonoids, vitamins and other secondary compounds. As part of the work, in vitro plant and callus culture of leuzea was obtained. The flavonoid content and the effects of extracts on the development of Drosophila melanogaster were compared to determine the differences between ex vitro grown plant root material and in vitro cultured plant leaf and callus material. For more effective induction of L. carthamoides callus, the optimal concentration of 2,4-D is 0.5 mg/L. On the other hand, the effect of cytokinin (Kinetin or BAP) added to the medium, on callus induction can be positive or negative. The concentration of flavonoids in leaves and roots did not differ significantly, but the content of flavonoids in callus was much lower. The extracts did not significantly affect the development of D. melanogaster.
Production of Leuzea carthamoides callus culture and comparison of plant secondary compound content in in vitro and ex vitro grown plants
Keywords: Bioloģija; Leuzea carthamoides; flavonoīdu koncentrācija saturā; citokinīnu koncentrācijas ietekme; Drosophila melanogaster