Saistība starp ieslodzīto miega kvalitāti, emociju regulācijas spējām un taisnīguma izjūtu ieslodzījuma apstākļos - Eglīte, Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Ieslodzījuma vide ierobežo ieslodzīto brīvību, fiziski un sociāli izolējot tos no pārējās sabiedrības. Lai nodrošinātu cilvēcīgu un atbalstošu vidi ieslodzīto rehabilitācijai un vēlākai sekmīgai reintegrācijai sabiedrībā, ir nepieciešams izprast ieslodzīto fiziskās, psiholoģiskās un sociālās vides faktorus un to mijiedarbību. Tādēļ šī pētījuma mērķis ir noskaidrot mijiedarbību starp ieslodzīto miega kvalitāti, emociju regulācijas spējām un taisnīguma izjūtu ieslodzījuma apstākļos. Pētījumā piedalījās 62 ieslodzītie - vīrieši (vecumā no 20-63 gadiem) no Rīgas Centrālcietuma. Datu ievākšanai tika izmantots Miega kvalitātes indekss (SCI), Emociju regulācijas prasmju aptauja (ERSQ-27), un jautājums par taisnīguma izjūtu. Spīrmena korelāciju analīze parādīja nozīmīgu pozitīvu saistību starp miega kvalitāti un taisnīguma izjūtu, bet nozīmīgas saistības starp emociju regulācijas spējām un miega kvalitāti, kā arī emociju regulācijas spējām un taisnīguma izjūtu netika atrastas. Rezultāti norāda uz taisnīguma izjūtas iespējamo lomu miega kvalitātes uzturēšanai ieslodzījuma apstākļos, tomēr lai labāk saprastu šo saistību ir vēlami tālāki pētījumi.

The prison environment restricts inmate freedom, physically and socially isolating them from the rest of society. In order to ensure a humane and appropriate environment for inmate rehabilitation and later, successful reintegration into society, it is necessary to understand inmate physical, psychological and social environment factors, and their relationship to one another. Thus, the goal of this research paper is to understand the statistical relationship between inmate sleep quality, emotion regulation skills, and sense of fairness in the prison environment. Sixty-two respondents (male, ages 20-63) from Riga’s Central Prison partook in the research. Respondents filled out theSleep Quality Index, the Emotion Regulation Skill Questionnaire, and a question about whether they felt they were treated fairly. Spearman correlation analysis revealed a significant positive correlation between quality of sleep and a sense of fairness, however significant correlation between emotion regulation skills and quality of sleep, or a sense of fairness was not found. The results of this paper suggest the possible role of sense of fairness in qualitative sleep in prison, though further research is necessary to better understand this relationship.
The Relationship Between Inmate Quality of Sleep, Ability to Regulate Emotions, and Sense of Fairness in Prison
Keywords: Psiholoģija; miega kvalitāte; emociju regulācija; taisnīguma izjūta; ieslodzītie; cietums