Character of sapropel properties based on its formation conditionsand possibilities of its use - Stankeviča, Karina (Latvijas Universitāte, 2020)
Tika pētītas sapropeļa īpašību un izmantošanas iespēju izmaiņas Latvijā. Tika izveidota saldūdens ezeru sapropeļa GIS datubāze un sapropeļa tipu klasifikācija. Trīs ezeru profilu izpēte tika īstenota izmantojot multidisciplināru pieeju. Lai rekonstruētu vides un klimata apstākļus, tika veikta nogulumu vecuma noteikšanu. Sapropeļa uzkrāšanās ir raksturīga ezeriem, kas veidojušies Augšpleistocēna nogulumos, kas ietekmē sapropeļa tipu. Sapropeļa veids un sastāvs atšķiras katras iegulas ietvaros un atkarīgs no ūdens ķīmiskā sastāva, dziļuma un temperatūras. Jaunākajos nogulumos ir augstāka metālu koncentrācijas, kas saistīts ar cilvēka darbības ietekmi. Atslēgvārdi: saldūdens sapropelis, gitija, sedimentu veidošanās apstākļi, holocēns, metālisko elementu akumulācija, putekšņi, makro- un mikroatliekas, malakofauna, Latvijas ezeri

Changes in properties and uses of sapropel in Latvia were investigated. GIS database and classification of freshwater lake sapropel was developed. Furthermore, research of 3 lake profiles was carried out by multidisciplinary approach. Age of sediments was determined for reconstruction of environmental and climate conditions. Accumulation of sapropel is characteristic to lakes formed in Upper Pleistocene influencing type of sapropel. Type and composition of sapropel vary for each deposit depending on chemical composition, depth and water temperature. In recent sediments, higher concentration of metals was observed associating it with anthropogenic impact. Keywords: freshwater sapropel, gyttja, sediment formation conditions, Holocene, accumulation of metallic elements, pollen, macro- and microfossils, malacofauna, lakes of Latvia
Sapropeļa īpašību raksturs atkarībā no veidošanās apstākļiem un tā izmantošanas iespējas
Keywords: Vides zinātne; Vides aizsardzība; Environmental Sciences; Promocijas darbs; Promocijas darba kopsavilkums; PhD thesis; PhD thesis summary