3 – 4 gadīgu pirmsskolas vecuma bērnu fizisku aktivitāšu ietekme uz miega kvalitāti - Melece, Māra (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba temats ir “3 – 4 gadīgu pirmsskolas vecuma bērnu fizisku aktivitāšu ietekme uz miega kvalitāti”. Pētījuma darba autore ir Māra Melece. Pētījuma mērķis ir izpētīt 3- 4 gadīgu pirmsskolas vecuma bērnu fiziskās aktivitātes ietekmi uz miega kvalitāti. Teorētiskajā daļā tika aprakstītas un analizētas bērnu fizisko aktivitāšu sekmēšanas iespējas pirmsskolas mācību procesā, fizisku aktivitāšu skaidrojums un ietekme uz miega kvalitāti, kā arī raksturots mācību process pirmsskolā. Pētījuma empīriskajā daļā tika izmantota bērnu novērošanas un pedagoģiskā izmēģinājuma, kā arī sarunas ar vecākiem metode. Pētījums notiek “X” pirmsskolas izglītības iestādē. Tajā piedalās 12 bērni no 3 – 4 gadiem. Pētījums ilgst no 2022. gada oktobra līdz novembrim. Pētījuma rezultāti liecina, ka nereti bērni uz pirmsskolu tiek atvesti neizgulējušies un ar negatīvām emocijām, kas nesekmē labvēlīgu bērna dienas turpinājumu. Guļot diendusu pirmsskolā, daļai bērnu ir grūtības patstāvīgi aizmigt un ir vērojami miega traucējumi. Ja bērnam ir regulāra un vecumam atbilstoša fiziskā slodze, uzlabojas arī miega kvalitāte. 3 – 4 gadīgu bērnu fiziskās aktivitātes uzlabos miega kvalitāti, ja skolotājs mērķtiecīgi un intensīvi pielietos piemērotas fiziskās aktivitātes bērniem mācību procesā pirmsskolā, kā arī nodrošinās atbilstošu mācību vidi un pats aktīvi iesaistīsies kopā ar bērniem fizisko aktivitāšu veikšanā. Pētījuma atslēgas vārdi ir fiziskās aktivitātes, miega kvalitāte, kustēšanās, pozitīvas emocijas, pozitīva pieredze, laba veselība. Pētījums sastāv no 49 lapām, 3 tabulām, 22 attēliem, 24 literatūras avotiem.

The topic of the qualification work is “The effect of physical activities of 3 – 4 years old preschool children on sleep quality”. The author of the research is Māra Melece. The aim of the study is to investigate the effect of physical activity on the quality of sleep of 3 – 4 years old preschool children. The theoretical part described and analyzed the possibilities of promoting children’s physical activities in the preschool learning process, the explanation of physical activities and their effect on the quality of sleep and learning process in preschool. In the empirical part of the research used the method of observing children, pedagogical trial and talking with parents. The research takes place in “X” preschool educational institution. 12 children from 3 – 4 years old participate in it. The research lasts from October to November 2022. The results of the research show that children are often brought to preschool with bad sleep quality and with negative emotions, which do not contribute the good continue of child’s day. When sleeping in a preschool, some children have difficulty falling asleep on their own and sleep disorders are observed. If the child has regular age – appropriate physical activity, the quality of sleep also improves. The physical activities of 3 – 4 years old children will improve the quality of sleep if the teacher purposefully and intensively applies suitable physical activities to children in the learning process in preschool, described learning in preschool. The key words of research are physical activities, sleep quality, movement, positive emotions, positive experience and good health. The research consists of 49 pages, 3 tables, 22 images and 24 literature sources.
The effect of physical activities of 3-4 year old preschool children on sleep quality
Keywords: Izglītības zinātnes; Fiziskas aktivitātes; Miega kvalitāte; Sports; svaigs gaiss; Kustība