Pieaugušo cilvēku uztura un fizisko aktivitāšu ieradumu maiņa pandēmijas laikā - Slišāne, Anita (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētniecības darba tēma “Pieaugušo cilvēku uztura un fizisko aktivitāšu ieradumu maiņa pandēmijas laikā”. Mūsdienu pandēmijas ierobežojošo pasākumu dēļ dzīvesveids būtiski mainījies, kā rezultātā cilvēki kļuvuši mazkustīgāki, jo daudziem darbs ir no mājām un pārtiku vai citas preces pasūta ar piegādi uz mājām, pārvietojas ar individuāliem transporta līdzekļiem. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā ir mainījušies uztura un fizisko aktivitāšu ieradumi pandēmijas laikā. Pētījuma uzdevumi bija veikt literatūras analīzi, izstrādāt anketu, veikt pilotpētījumu un anketēšanu, apstrādāt iegūtos datus, apkopot rezultātus, izdarīt secinājumus. Tika izvirzīta hipotēze, ka cilvēki pandēmijas laikā ir kļuvuši mazkustīgāki un mazāk pievērš uzmanību veselīgam uzturam. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā metode, neeksperimentāls pētījums, šķērsgriezuma, aprakstošais pētījuma dizains. Pētniecības instruments ir aptaujas anketa. Aptaujā piedalījās 150 respondentu, bet derīgas tika atzītas 149 korekti aizpildītas anketas. Tika izmantota gadījuma izlase, respondentu atlasē izmantota nevarbūtīgā stratēģija, ērtuma metode. Anketēšana notika interneta vidē, sociālajā tīklā Facebook.com un whatsapp.com, izmantojot Google disks iespējas. Pētījumā izvirzītā hipotēze apstiprinās, ka cilvēki pandēmijas laikā ir kļuvuši mazkustīgāki un mazāk pievērš uzmanību veselīgam uzturam. Pētījumā iegūtie rezultāti uzrāda, ka pandēmijas laikā pētījuma dalībnieki uzturā izmanto kaloriju bagātāku ēdienu. Fiziskās aktivitātes, veselīga dzīvesveida līmenis un veselīga uztura ievērošana ir samazinājušies.

The topic of this bachelor thesis is “Change in the nutritional and physical habits of adults during the pandemic”. Due to the limiting measures of today's pandemic, lifestyles have changed significantly, resulting in people becoming less mobile because many work from home and food or other goods are delivered to home, aswell as using more individual transportation. The aim of the study was to find out how the habits of nutrition and physical activity have changed during the pandemic. The tasks of the study were analysing literature, develop a questionnaire, conductiong pilot studies and testing, processing data obtained, collecting the results and drawing conclusions. It was hypothesised that people had become more sedentary during the pandemic and paid less attention to healthy food consumption. The study used quantitative technique, non-experimental study, cross-section, descriptive study design. The research instrument is a questionnaire. 150 respondents participated in the survey, while 149 correctly completed questionnaires were found valid. A case-by-case sample was used, a non-probable strategy was used in selecting respondents, a method of convenience. Survey took place on the Internet, on the social network Facebook.com and whatsapp.com, using Google Drive capabilities. The hypothesis presented in the study will confirm that people have become more sedentary during the pandemic and are paying less attention to healthy food consumption. The results of the study show that during the pandemic, study participants use more calorie-rich food in food. Physical activity, healthy lifestyles and healthy nutrition have declined.
Change in the nutritional and physical habits of adults during the pandemic
Keywords: Medicīna; Pandēmija; Paradumi; Fiziskās aktivitātes; Uzturs