Izaicinājumi kodolieroču izplatīšanas ierobežošanas režīmam 21. gadsimta sākumā - Bernarde, Elīna (Latvijas Universitāte, 2009)
Izstrādātā bakalaura darba nosaukums ir „Izaicinājumi kodolieroču izplatīšanas ierobežošanas režīmam 21. gadsimta sākumā”. Darbā ir izvirzīta hipotēze – izaicinājumus kodolieroču izplatīšanas ierobežošanas režīmam rada kodolvalstu nevēlēšanās atteikties no tiem un starptautisko aktieru vēlme tos iegūt savā rīcībā, kā arī izpētes jautājums - vai ir vērojama kodolieroču izplatīšanas ierobežošanas režīma vājināšanās? Darba gaitā hipotēze tiek pārbaudīta, analizējot būtiskākos draudus kodolieroču izplatīšanas ierobežošanas režīmam – 1) jaunas kodolvalstis; 2) starptautiskais kodolterorisms; 3) kontroles trūkums pār kodolmateriāliem un 4) kodolieroču izplatīšanas ierobežošanas režīma nepilnības -, kas tiek skatīti kontekstā ar globālās kodolatbruņošanās sistēmas spēju adekvāti reaģēt uz tiem.

The title of the thesis is “Challenges to the regime of non-proliferation at the beginning of the XXI century”. The thesis puts forward a hypothesis: challenges to the non-proliferation regime are caused by unwillingness of nuclear powers to do away with nuclear weapons as well as willingness of international actors to have them at their disposal as well as an issue of research: is there observed weakening of the non-proliferation regime? The thesis analyses the most essential threats to the non-proliferation regime: 1) new nuclear powers; 2) international nuclear terrorism; 3) lack of control over nuclear materials; 4) drawbacks of the non-proliferation regime itself – which are viewed in the framework of the ability of the global system of nuclear disarmament to adequately react to them.
Challenges to the regime of non-proliferation at the beginning of the XXI century
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)