Jurisdikcijas noteikšana pārrobežu mantojuma lietās - Laviņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Autore maģistra darbā “Jurisdikcijas noteikšana pārrobežu mantojuma lietās” pievērš uzmanību aktualitātēm un problēmjautājumiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības Mantošanas regulas izpratni un piemērošanu. Dalībvalstis joprojām sastopas ar jurisdikcijas noteikšanas grūtībām pārrobežu mantojuma lietās, par ko liecina Eiropas Savienības Tiesā iesniegto prejudiciālo jautājumu skaits. Tādēļ galvenais darba mērķis ir rast skaidru pieeju jurisdikcijas noteikšanai, gan notāram vedot pārrobežu mantojuma lietu, gan tiesai risinot strīdu. Ņemot vērā nozīmīgās domstarpības par jurisdikcijas noteikšanu pārrobežu mantojuma lietā, autore pievēršas šim Latvijas tiesību doktrīnā maz pētītajam problēmjautājumam un plaši analizē jaunāko tiesu praksi. Pētījuma rezultātā autore ir izvirzījusi vairākus secinājumus un izstrādājusi shēmu jurisdikcijas noteikšanai pārrobežu mantojuma lietās. Maģistra darbs ir rakstīts latviešu valodā un sastāv no anotācijas latviešu un angļu valodā, trīs nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Tā kopējais apjoms ir 65 lpp.

The author of the master’s thesis “Determining Jurisdiction in Cross-Border Succession Cases” highlights issues around the understanding and application of the EU Succession Regulation. Member states still face difficulties in determining jurisdiction in cross-border successions, as shown by the number of preliminary references made to the European Court of Justice. The main goal of this paper is therefore to find a clear approach to determining jurisdiction whenever a notary conducts a cross-border succession case or a court hears a dispute. Given the significant controversy over how to determine jurisdiction in a cross-border succession case, the author highlights this particular issue, which has been little studied in the doctrine of Latvian law, and extensively analyses the latest case law. As a result of this research, the author has drawn several conclusions and designed a scheme for determining jurisdiction in cross-border succession cases. The master’s thesis is written in Latvian and consists of an annotation in Latvian and English, three chapters, a summary, a reference list, and appendices. Its total length is 65 pages.
Determining Jurisdiction in Cross-Border Succession Cases
Keywords: Juridiskā zinātne; Mantošanas regula; jurisdikcija; notārs; tiesa