Administratīvā sloga mazināšanas politika Latvijā un rekomendācijas tās efektivitātes uzlabošanai - Gorkšs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2025)
Administratīvā sloga mazināšanas politika Latvijā un rekomendācijas tās efektivitātes uzlabošanai. Birokrātijas vai administratīvās sloga mazināšana ir bijusi aktuāla tēma kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un tā ir izvirzīta kā viena no valdības prioritātēm 2025.gadā, iekļauta tās rīcības plānā un noteikts procentuāls tās samazināšanas mērķis. Maģistra darba mērķis ir analizēt līdzšinējo valsts pārvaldes attīstības politiku Latvijā un izstrādāt rekomendācijas turpmākai birokrātijas mazināšanas pasākumu efektivitātes uzlabošanai. Maģistra darbā tiek pētīta administratīvā sloga mazināšanas politikas attīstība un īstenošana Latvijā. Analizējot stratēģiskos politikas dokumentus, valdības rīcības plānus un nacionālās iniciatīvas, tiek izvērtēta esošo pasākumu efektivitāte, kuru mērķis ir vienkāršot administra-tīvos procesus un uzlabot valsts pārvaldes efektivitāti. Īpaša uzmanība veltīta birokrātijas un "red tape" fenomena teorētiskajam ietvaram, skaidrojot pārmērīga administratīvā sloga cē-loņus un sekas. Balstoties uz strukturētu iniciatīvu izvērtējumu un to ietekmes analīzi, darbā identificēti galvenie izaicinājumi, kas kavē administratīvā sloga mazināšanas pasākumu sekmīgu īstenošanu Latvijā. Noslēgumā tiek piedāvātas mērķētas rekomendācijas administratīvā sloga samazināšanas politikas efektivitātes un ilgtspējas uzlabošanai Latvijā, veicinot viedākas un iedzīvotājiem draudzīgākas valsts pārvaldes attīstību. Maģistra darbam nepieciešamo datu ieguvei, autors veica teorētisko apkopojumu par birokrātiju un to raksturojošiem faktoriem, salīdzinot dažādu autoru darbos izvirzītos argumentus par birokrātiju un tās efektivitāti; analizēja “red tape” fenomenu un tā izcelsmes iemeslus; veica Latvijas stratēģisko politisko dokumentu analīzi valsts pārvaldes attīstībā un izvērtēja sasniegtos rezultātus; analizēja normatīvo aktus, kuri regulē valsts pārvaldes procesus Latvijā; apkopoja līdzšinējos secinājums birokrātijas mazināšanai Latvijā un to ieviešanu praksē; iepazinās ar starptautisko praksi birokrātisko procesu mazināšanā un analizēja atsevišķu valstu pieredzi un metodes birokrātijas mazināšanai.

Measures to reduce administrative burden in Latvia and recommendations for improving its effectiveness. Reducing bureaucracy or administrative burden has been a priority in Latvia since the restoration of Latvia's independence. It has been declared as one of the government's main priorities for 2025 and included in its action plan with a set reduction target of 25%. Master's thesis objective is to analyze the current public administration development policy in Latvia, its implementation and develop recommendations for further improving the effectiveness of bureaucracy reduction measures. Work assignments. The master's thesis examines the development of administrative burden reduction policy in Latvia. By analyzing strategic policy documents, government action plans and national initiatives, the study evaluates the effectiveness of existing measures aimed at simplifying administrative processes and improving public governance. Special attention is paid to the theoretical framework of bureaucracy and the "red tape" phenomenon, explaining the causes and consequences of excessive administrative burden. Based on a structured assessment of initiatives and their impact, the paper identifies the main challenges that hinder the successful implementation of administrative burden reduction measures in Latvia. Targeted recommendations are offered for improving the efficiency and sustainability of administrative burden reduction policies in Latvia. Methods used in the work. To obtain the data necessary for the master's thesis, the author conducted a theoretical summary of bureaucracy and its characterizing factors, comparing the arguments put forward in the works of various authors about bureaucracy and its efficiency; analyzed the “red tape” phenomenon; conducted an analysis of Latvia's strategic political documents in the development of public administration and results achieved; analyzed the regulatory acts that regulate public administration processes in Latvia; summarized the previous conclusions for reducing bureaucracy in Latvia and their implementation in practice; became familiar with international practice in reducing bureaucratic processes and analyzed the experience and methods of individual countries for reducing bureaucracy.
Measures to reduce administrative burden in Latvia and recommendations for improving its effectiveness
Keywords: Politikas zinātne; Birokrātija; Red tape; Administratīvais slogs; Makss Vēbers; Efektivitāte