Atbildības par krāpšanu krimināltiesiski aspekti - Cvetkova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba temats ir “Atbildības par krāpšanu krimināltiesiskie aspekti”. Problēma, kas pastāv praksē ir saistāma ar krāpšanas sastāva norobežošanu no citiem mantas nolaupīšanas sastāviem, piemēram, piesavināšanās un zādzības. Tāpat pastāv problemātika norobežot krāpšanu no izvairīšanās no nodokļu nomaksas sastāva. Kaut arī pirmajā brīdī var šķist, ka tas nav sarežģīti, tomēr pie sīkākas sastāva pazīmju analīzes atklājas grūtības. Tāpat Krimināllikumā ir izdalīti vairāki speciālie krāpšanas sastāvi, kam arī ir raksturīgas kādas sevišķas pazīmes, kuras atšķir vienu sastāvu no otra. Pareizai un pilnīgai krāpšanas sastāva izpratnei ir jānoskaidro visus krāpšanai raksturīgos un būtiskos elementu, un jāveic to padziļinātu izpēti. Šādas darbības var būt izšķirošas, lai veiktu pareizu noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju, kas ir taisnīga kriminālprocesa stūrakmens. Darba mērķi ir pētīt un analizēt krāpšanas būtību, ņemot vērā šī krimināltiesību institūta vēsturisko attīstību Latvijas krimināltiesībās, kā arī atrast iespējamo risinājumu nepilnību novēršanai. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti šādi uzdevumi: aplūkot regulējumu, kāds bija spēkā 20.gadsimtā Latvijas teritorijā un salīdzināt ar regulējumu, kāds pastāv mūsdienās attiecībā uz krāpšanu Krimināllikumā un arī ārvalstīs, kā arī apskatīt tiesu praksi šajā jautājumā. Darba gaitā tika izstrādāti priekšlikumi par krāpšanas kā nodarījuma izpratnes pilnveidi, lai sekmētu vieglāku tās norobežošanu no citiem radniecīgiem sastāviem.

The theme of the master`s thesis is “Criminal aspects of the liability of fraud”. The problem that exists in practice is to delimit the composition of fraud from other pieces of property theft, for example appropriation and theft. The same problem is to delineate fraud from tax evasion. Although at first glance it may seem that it is not complicated, however a more detailed analysis of the composition features reveals difficulties. The Criminal Law of Latvia also secrete several special forms of fraud, which also have certain characteristics which distinguish one composition from another. The correct and complete understanding of the composition of fraud requires the identification of all essential elements of fraud. Then should be done in-depth research of them, because such kind of actions can be decisive for the correct qualification of the offense, which is the cornerstone of a fair criminal procedure. The objectives of thesis are to study and analyze the nature of fraud, taking into account the historical development of such institute, as well as to find possible solutions for correcting deficiencies. The objective of the work was to fulfil the following tasks: to look at the framework that was in effect in the territory of Latvia in the 20th century and to compare it with, what exists today and how the fraud is defined in the Criminal Law of Latvia and also viewed abroad, examine Court practices in this regard. There are offered several solutions to facilitate easier fraud separation from another related compositions.
Criminal aspects of the liability of fraud
Keywords: Juridiskā zinātne; krāpšana; viltus; ļaunprātīga uzticēšanās izmantošana; svešas mantas iegūšana; tiesību uz mantu iegūšana