Latvijas Republikas nodokļu soda naudas politika: vēsturiskā attīstība un nākotnes perspektīvas - Herberts, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Latvijas Republikas nodokļu soda naudas politika: vēsturiskā attīstība un nākotnes perspektīvas” ir veltīts nodokļu tiesību soda naudas kā sankcijas par nodokļu maksātāju veiktajiem/pieļautajiem nodokļu pārkāpumiem vēsturiskās attīstības izpētei Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī un nodokļu soda naudas tiesiskā regulējuma potenciālajām izmaiņām nākotnē. Autors aizstāvēšanai izvirza un pierāda tēzi, ka uz doto brīdi, ņemot vērā nodokļu soda naudas politikas vēsturiskās attīstības tendenci, absolūta un galīga atteikšanās no soda naudas kā sankcijas par nodokļu pārkāpumiem nav racionāla un iespējama. Atslēgas vārdi: nodokļi, soda nauda, samērīgums, ne bis in idem princips.

The bachelor thesis “Tax penalty policy of the Republic of Latvia: historical development and future perspectives” is devoted to the investigation of historical development in Latvia as a Member State of the European Union of tax law fines as sanctions for tax violations committed by taxpayers and potential future changes in the tax penalty legal framework. The author advances and proves the thesis that, at this point in time, given the historical trend of tax penalty policy, an absolute and definitive waiver of fines as sanctions for tax offences is not rational and possible. Keywords: taxes, penalty, proportionality, ne bis in idem principle.
Tax penalty policy of the Republic of Latvia: historical development and future perspectives
Keywords: Juridiskā zinātne; Nodokļi; Soda nauda; Samērīgums; Ne bis in idem princips