Šizofrēnijas medikamentu aprite Siguldas Mazā un Ziedu aptiekā - Kalniņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Šizofrēnija ir psihiska slimība, kas izpaužas kā halucinācijas, murgi, koncentrēšanās traucējumi. Pašlaik ar šizofrēniju slimo apmēra 1% cilvēku visā pasaulē, un tā parādās jau pusaudžu gados. Maģistra darba mērķis bija salīdzināt šizofrēnijas medikamentu apriti Siguldas Mazā aptiekā un Ziedu aptiekā laika posmā no 2015.gada 1.janvāra līdz 2015.gada 31.decembrim. Pētījuma rezultāti liecina, ka Ziedu aptiekā šizofrēnijas līdzekļu aprite ir lielāka kā Siguldas Mazā aptiekā. Pieprasītākie šizofrēnijas līdzekļi Siguldas Mazā aptiekā bija risperidonum (Medorisper 2mg, Medorisper 4mg), bet Ziedu aptiekā šizofrēnijas ārstēšanai pieprasītākais bija pretparkinsonisma līdzeklis trihexyphenidylum (Cyclodol 2mg). Lielākajai daļai pacientu abās aptiekās, šizofrēnijas ārstēšanai izmanto kombinēto terapiju līdz pat četri un vairāk preparātiem. Siguldas Mazā aptiekā visvairāk tika izrakstīti divi preparāti (50%), bet Ziedu aptiekā – trīs preparāti (36%).

Schizophrenia is a mental disorder characterized by hallucinations, delirium, and concentration problems. Around 1% of people worldwide currently suffer from schizophrenia, and it appears already in adolescence. The aim of the Master’s Paper was to compare the turn over of schizophrenia medicine in Sigulda Mazā aptieka and Ziedu aptieka during the period of 1st January 2015 until 31st December 2015. The results of the study show that the turnover of schizophrenia medicine in Ziedu aptieka is bigger than it is in Sigulda Mazā aptieka. The most in demand schizophrenia medication in Sigulda Mazā aptieka was risperidonum (Medorisper 2mg, Medorisper 4mg), however in Ziedu aptieka the most in demand medication was antiparkinsonian medicine trihexyphenidylum (Cyclodol 2mg). The majority of patients in both pharmacies use combination therapy which includes up to four or more medications to treat schizophrenia. In Sigulda Mazā aptieka mainly two medications (50%) were prescribed, but in Ziedu aptieka – three medications (36%).
Medication of shizophrenia in Siguldas Mazā and Ziedu aptiekā
Keywords: Farmācija; šizofrēnija; šizofrēnijas līdzekļi; simptomi; recepšu medikaments