Radiācijas defektu pētījumi ar EPR metodi LiBaF3 kristālā - Ogorodņiks, Vadims (My University, 2004)
Izpētīts ar rentgenu istabas temperatūrā apstarotā L i B a F 3 kristālā radīta defekta EPR spektrs. EPR spektrs sastāv no apmēram 35 ekvidistantām līnijām. Defekts ir nestabils Jienas gaismā, bet tumsā sabrūk dažu stundu laikā. Šīs līnijas magnētiskā lauka orientācijā mralēli [111] kristāla asij atrodas vienādos attālumos (ar soli 0,9 mT) ar intensitāšu sadalījumu tuvu binomiālajam. EPR spektru var aprakstīt kā nesapārota spina S = 1/2 hiper- >īkstruktūras (liss) mijiedarbību ar divām ekvivalentu kaimiņu kodolu spinu grupām: 2 Li kodoliem pirmajā grupā un 8 F kodoliem otrajā grupā. Šāds modelis atbilst F-tipa centram elektrons atrodas fluora vakancē) LiBaF3 kristālā. Līniju intensitāšu stipro leņķisko itkarību nosaka g-tenzors ar tā galveno asi virzītu [100] virzienā. Darbā analizētas hss līniju leņķiskās atkarības un iespējamie g-tenzora parametri. Conclusion: Our present analysis corroborates the model of F-type centres in L i B a F 3 . However, a slight perturbation in the third and/or farther co-ordination spheres, which are not of significant influence for hf lines, should not b e excluded. Finally, in the present work we have analysed, qualitatively and quantitatively, the angular dependence of EPR line intensity of the F-type centre in L i B a F 3 crystal, based on the set of hf- and g-tensor parameters obtained. However, the code used by us did not allow the spectra to be calculated for all possible magnetic field orientations. To do this, a more complicated code is needed. Further investigations are a l so necessary in order to find out correlation with the optical properties of F-type centres.
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics::Atomic and molecular physics; Cietvielu fizika; Elektronu paramagnētiskā rezonanse; Elektronu spinu rezonanse; Electron paramagnetic resonance; EPR spektroskopija; Electron paramagnetic resonance spectroscopy; LiBaF3 kristāli; LiBaF3 crystals; Radiation defects; Radiācijas defekti