Medikamentu pieejamības problēmas analīze astmas slimniekiem Latvijā - Valkovska, Baiba (Latvijas Universitāte, 2015)
Problēma: Astma ir hroniska elpceļu iekaisuma slimība, kuras terapijā izmantoto zāļu pieejamības problēmas ir daudzfaktoriālas, ietverot ārsta un pacienta savstarpējo komunikāciju, pacienta zināšanas par slimību un zālēm, kā arī zāļu kompensācijas sistēmu valstī. Mērķis: Noskaidrot aktuālākās problēmas medikamentu pieejamībā no pacientu skatu punkta. Metode: Astmas ārstēšanas vadlīnijām atbilstošas anketas izveide, ar kuras palīdzību īstenota pacientu (n=34) anketēšana, pēc kuras veidotas atbilstošas diagrammas un veikta atbilžu analizēšana. Rezultāti: Noteicošais faktors astmas terapijas īstenošanā ir pacientu uzskats, ka zāles nav nepieciešams lietot, ja simptomi neatkārtojas. Plašāk lietotās zāles ir salbutamols, kuras lietoja 47% aptaujāto, vidēji gada laikā izlietojot 1 – 2 iepakojumus preparāta un lietojot zāles 1 – 10 reizes gadā, tikai simptomu parādīšanās laikā.

Problem: Asthma is chronic airway inflammatory disease, in it’s therapy used medicines availability problems are multifactorial including doctor and patient communication, patient knowledge of disease and medicine, and also compensation of medical system in the country. Objective: Clarify actual problems about medicine availability from patient point of view. Method: Create appropriate questionnaire about asthma treatment guidelines, and request to fill out these forms patients. Obtained results analyze and model charts. Results: Fundamental factor of asthma patient is that they believe in they don’t have to use medicine regularly if asthma symptoms did not show again after medicine use at the first time. The most popular medicine among patients is salbutamol these medicine use 47 % of patients, and use it average 1-10 times a year, only when appears symptoms of asthma.
Analysis of medicamentation availibility for asthma patients
Keywords: Farmācija; Astma; zāļu pieejamība; līdzestība; terapiju ietekmējošie faktori; vadlīnija