Datorikas mācību priekšmeta apguve integrēta 1. - 3. klasē - Subbotins, Germans (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījumā teorētiskajā fāzē tiek izpētīta integrētās mācīšanas būtība un datorikas integrētās mācīšanas stratēģijas. Pētījumā praktiskajā fāzē tiek izpētītas datorikas mācīšanas norādes pēc valsts izglītības standarta un iespējamība mācīt datorikas priekšmetu integrēti 1. – 3. klasē , analizējot sākumizglītības skolotāju uzskatus par datorikas integrācijas iespējam dažādos mācību priekšmetos un iespējam integrēt datorikas mācību saturu, izmantojot strukturēto aptauju. Dati tika apkopoti no Rīgas skolām, rajonu skolām un lauku skolām, apkopojot gan kvalitatīvos, gan kvantitatīvos datus. Kvalitatīvie dati tika savākti aptaujas beigās, kad skolotājiem bija iespēja atbildēt uz atvērtās atbildes jautājumu par veicinošiem vai traucējošiem faktoriem datorikas integrētā mācīšanā, t.i. minēt tos faktorus, kas netika apskatīti aptaujā, kā arī tika veikta viena intervija ar sākumizglītības skolotāju saistībā pieredzi datorikas integrētās mācīšanās, savukārt kvantitatīvie dati tika iegūti no respondentu izvēlētām atbildēm uz aptaujas jautājumiem par iespējamību mācīt datoriku integrēti. Aptaujas rezultātu skaidrībai tika veiktas vairāku respondentu grupu salīdzināšana un pārbaude uz statistiskām atšķirībām. Katrā gadījumā atšķirības nebija statistiski nozīmīgas. Secinājumi, gan kvalitatīvo, gan kvantitatīvo datu apstrādē bija līdzīgi. Aptaujātie izvēlējušies vairakumā atbildes uz negatīvām pusēm pret spriedumiem, kas tika definēti aptaujas jautājumos, no kā var secināt, ka sākumizglītības skolotāji nevar mācīt datoriku integrēti 1. – 3. klasē. Izstrādātus priekšlikumus ir nepieciešams izpildīt, lai paaugstinātu datorikas integrētās mācīšanas iespējamību.

In the theoretical phase of the study are sought the essence of integrated teaching and integrated teaching strategies of computer science. In the practical phase of research are sought instructions for teaching computer science according to the national education standard and the possibility of teaching a complex of computer science subjects in the 1st - 3rd grade, by analyzing the opinions of primary education teachers about the possibility of computer science integration in various subjects and the possibility of integrating computer science teaching content, using a structured survey. Data were collected from Riga schools, district schools and rural schools, collecting both qualitative and quantitative data. Qualitative data were collected at the end of the survey, when teachers had the opportunity to answer open-ended questions about facilitating or hindering factors in computer science integrated teaching, mention the factors that were not examined, and one interview was conducted with a primary education teacher in connection with the experience of computer science integrated learning, so quantitative data was obtained from the respondents' chosen answers to survey questions about the possibility of computer science integrated learning. For the clarity of the survey results, several groups of respondents were compared and checked for statistical changes. In any case, the differences were not statistically significant. The conclusions, both in qualitative and quantitative data processing, were similar. The respondents mostly chose negative answers against the judgments that were defined in the survey questions, from which it can be concluded that primary education teachers cannot teach computer science in an integrated way in 1st – 3rd grades. It is necessary to implement the developed proposals in order to increase the possibility of integrated teaching of computer science.
Computer science subject integrated learning in 1st - 3rd grade
Keywords: Izglītības zinātnes; dators; integrācija; aktivitāte; standarts; kompetences