Iecietība/neiecietība pret homoseksuāli orientētiem cilvēkiem lielāko Latvijas laikrakstu „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze”, „Latvijas Avīze”, „Čas”, „Telegraf” publikācijās 2005. gada 2. pusgadā - Šubēvica, Inese (Latvijas Universitāte, 2006)
Latvijā joprojām ir plašas iespējas mediju pētījumu ar iecietību saistītos jautājumos attīstībai. Ņemot vērā notikumus un iecietības jautājumu aktualizēšanos pēc pagājušā gada jūlijā notikušā seksuālo minoritāšu gājiena Riga Pride 2005, savu bakalaura darbu izvēlējos veltīt tēmai „Iecietība / neiecietība pret homoseksuāli orientētiem cilvēkiem Latvijas lielāko laikrakstu Diena, Neatkarīgā Rīta avīze, Latvijas Avīze, Čas un Telegraf publikācijās 2005.gada 2.pusgadā”. Bakalaura darba pamatā ir kontentanalīze 5 lielākajos Latvijas dienas laikrakstos par iecietības / neiecietības tēmu pret seksuālām minoritātēm Latvijā. Pētījums tika veikts par periodu 2005.gada jūlijs – decembris lielākajos dienas laikrakstos Diena, Neatkarīgā rītā avīze, Latvijas avīze, Čas un Telegraf, kopumā analīzē ietverot 383 publikācijas ar atslēgvārdiem: gejs, homoseksuāls/-itāte, tolerance, neiecietība, Riga Pride 2005, seksuālās minoritātes. Bakalaura darbā tika izvirzīta hipotēze „Latvijas medijos tiek kultivēta neiecietība pret seksuālām minoritātēm”, kura pētījuma rezultātā tika pierādīta. Galvenais pētījuma rezultātā izdarītais secinājums ir tas, ka līdzīgas tematikas pētījumi Latvijā ir jāattīsta un šajā jomā joprojām ir plašas attīstības iespējas, uzsverot mediju lomu neiecietības mazināšanā Latvijas sabiedrības.

There are huge area for media researces in field of tolerance in Latvia still. Based on actuality of tolerance according sexual minorities were started last year july after Riga Pride 2005, I deside to write my final work on the topic „Tolerance / intolerance according homosexuals in publications in mainly Latvian daily newspapers such as Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze, Latvijas avīze, Čas and Telegraf in second part of year 2005.” The bachelour work is based on contentanalyses of 5 the biggest Latvian daily newspapers on topic of tolerance / intolerance on sexual minorities in mass media. The research were made for period of July-December, 2005 of the following newspapers: Diena, Neatkarīgā rīta avīze, Latvijas avīze, Čas, Telegraf in total included 383 publications by key-words: gay, homosexual/-ist, Riga priede 2005, tolerance, intolerance, sexual minorities. The hipotes for the reasearch is „There are still intolerance according sexual minorities in Latvia in mass media cultivated” were approved by datas of the reasearch. The main conclusions during the research were mande that there are still a lot of to do under the topic of the bachelour work for the next researches and this is area for wider researches still to improve the media role in decreasing intolerance in society of Latvia.
Tolerance/Intolerance Toward Homosexuals in Latvia’s Leading Newspapers – Diena, Neatkarīgā, Latvijas Avīze, Chas and Telegraf, 2nd half of 2005
Keywords: Komunikācijas zinātne