Meteori un to novērojumi - Adgere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba uzdevums ir noteikt tādas individuālas meteoru optiskās reģistrēšanas sistēmas efektivitāti, kurā tiek izmantots digitāls attēla ieraksts, pirmkārt, aprēķinot lādiņsaites matricas efektīvo jeb izmantojamo enerģiju, otrkārt, aprēķinot visas sistēmas jeb kameras efektivitāti kopumā. Efektivitāte ir izteikta meteora zvaigžņlielumos. Izmantojot augstas kvantu efektivitātes lādiņsaites matricas un dažādu objektīvu parametrus, tika konstatēts, ka ar šādu kameru iespējams reģistrēt arī vājus meteorus līdz 6m vai 7m zvaigžņlielumam. Pamatojoties uz darbā veiktajiem aprēķiniem tiek izdarīti arī secinājumi par vēlamā objektīva veidu un kameru izvietojumu. Šī darba uzdevums ir pirmā daļa meteoru fotogrāfiskās vai video novērošanas vairāku staciju sistēmas izstrādē, ar mērķi pēc meteoru attēliem noteikt meteoroīdu orbītas un izcelsmi. Atslēgvārdi. meteors, meteoroīds, komēta, orbīta, objektīvs, kamera

The aim of the master thesis is to estimate an efficiency of system that registers the optical radiation of meteors by using digital record of the picture, as the first – estimating the useful or effective energy of charge coupled device (CCD) and as the second – the efficiency of system as whole. The measure of efficiency is magnitude of meteor. Constant CCD’s and variable object-lens parameters were used and estimated results showed the minimal detectible magnitudes are 6m to 7m. On this basis conclusions of preferable kind of object-lens and camera arrangement are made. The master thesis is the first step to develop multi-station system of photo or video cameras for meteor observations with further aim to determine orbits and parent objects of meteoroids. Key words. meteor, meteoroid, comet, orbit, object-lens, camera
Meteors and their observations
Keywords: Fizika