Latvijas tautsaimniecības konkurētspēja - Elmis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaurdarba mērķis ir Latvijas tautsaimniecības konkuretspējas ietekmējošo faktoru analīze un Latvijas konkurētspējas uzlabošanas risinājumu noteikšana. Darba pirmajā daļā autors koncentrējas uz konkurētspējas un labklājības raksturojošo vienkāršo un komplekso indikātoru definīcijām, teoriju un to aprēķinu veidu metodēm. Darba otro daļu autors veltī Baltijas valstu salīdzināšanai pēc iepriekšminēto komplekso un vienkāršo indeksu rezultātu interpretācijas, kurās tiek noteikts, ka Latvijas konkurētspējas līmenis ir zemākais starp Baltijas valstīm un ir jāsamazina reālais efektīvais valūtas kurss lielākam eksporta apjomam. Darba trešajā daļā autors veic labklājības analīzi, salīdzinot rezultātus ar abām pārējām Baltijas valstīm un apstiprina izvirzīto hipotēzi, ka konkurētspējas uzlabošana valstī palielina labklājību. Darba noslēdzošajā daļā tiek izveidots eksporta modelis. Atslēgas vārdi: Konkurētspēja, Tautsaimniecība, Labklājība, Eksports.

The aim of the bachelors work is to analyse the influential factors and to find solutions for growth of competitiveness in Latvia. In the first part author is putting focus on the definitions, theories and mathematical methods which describe competitiveness and wealth levels in a national scale. The second part is dedicated to the analysis of the three Baltic countries by their competitiveness levels finding out that the level of competitiveness in Latvia is lower then in other Baltic countries and the real effective exchange rate must be reduced for higher amounts of export. In the third part author makes analysis of national wealth, comparing the scores with the other two Baltic countries and confirms the hypothesis, that the improvement of competitiveness brings higher levels of wealth in a country. In the last part an export model is made. Key words: Competitiveness, Economics, Wealth, Export
Economic competitiveness of Latvia
Keywords: Ekonomika