Grīšļu ķauķa Acrocephalus paludicola gredzenošana Eiropā: vai vēsturiski gredzenošanas dati sniedz informāciju par populācijas dinamiku? - Briedis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2013)
Grīšļu ķauķa populācijas lielums Eiropā 20. gs. laikā strauji sarucis, šai sugai kļūstot apdraudētai globālā līmenī. Šajā darbā es analizēju vēsturiskos grīšļu ķauķa gredzenošanas datus, lai noskaidrotu populācijas lieluma izmaiņas Eiropā 20. gs. Darbā analizēti grīšļu ķauķa vēsturiskie gredzenošanas dati no 28 gredzenošanas centriem 23 valstīs laika posmā no 1930. – 2007. gadam. Datu analīze veikta salīdzinot iegūtos rezultātus ar divām modeļsugām – ceru ķauķi un ezeru ķauķi. Iegūtie rezultāti norāda uz grīšļu ķauķa Eiropas populācijas sarukšanu kopš 1940tajiem gadiem par vairāk nekā 90%. Visstraujākais grīšļu ķauķa populācijas lieluma kritums noticis no 1950. – 1960. gadam, kad populācija sarukusi par aptuveni 80%. Kopš 1980. gada populācijas lielums bijis stabils. Atslēgas vārdi: grīšļu ķauķis, Acrocephalus paludicola, populācijas lielums, putnu gredzenošana, TRIM.

European breeding population size of globally threatened Aquatic Warbler has decreased significantly during 20th century. Here I analysed historical ringing data of Aquatic Warbler to reconstruct changes in its European breeding population size during 20th century. Ringing data from 28 ringing schemes of 23 countries from 1930 to 2007 were analysed. Two model species – Reed Warbler and Sedge Warbler – were selected as a reference for changes in ringing effort across Europe. I found that since 1940ties the European population size of Aquatic Warbler has declined for more than 90% with the most rapid decline taking place between 1950 and 1960 when population size decreased for approximately 80%. Population size has been stable since 1980. Key words: Aquatic Warbler, Acrocephalus paludicola, population size, bird ringing, TRIM.
Ringing of the Aquatic Warbler Acrocephalus paludicola in Europe – does the historical ringing data provide estimate for population dynamics?
Keywords: Bioloģija