Fotogrammetrijas pielietošana meža apsaimniekošanas plānošanā - Teibe, Artis (Latvijas Universitāte, 2018)
Viens no veidiem, kā uzzināt dažādus mežaudžu parametrus un novērtēt to izmaiņas ilgākā laika periodā ir fotogrammetrijas metožu pielietošana. Viena no fotogrammetrisko metožu pielietošanas priekšrocībām ir to, salīdzinoši ar citām metodēm, izmaksas. Tāpēc ir svarīgi zināt, kādu un cik daudz informācijas, izmantojot fotogrammetriju, iespējams iegūt meža apsaimniekošanas vajadzībām, lai nebūtu nepieciešams izmantot dārgākas metodes. Darbā apskatīta fotogrammetrijas būtība un pamatprincipi, mūsdienu fotogrammetriskās apstrādes un attēlu uzņemšanas tehnoloģiskie risinājumi un problēmas, kā arī fotogrammetrijas iespējamā pielietošana mežu apsaimniekošanā. Darba praktiskajā daļā galvenais akcents likts uz intervēšanas ceļā iegūto informāciju, kas iegūta, intervējot jomas speciālistus un pētniekus, kas pielieto fotogrammetriskās metodes. Pēc tam iegūtā informācija tiek daļēji pārbaudīta arī praktiski testa teritorijā.

One of the ways to find out different parameters of forest stands and estimate their changes over a longer period of time is the use of photogrammetry methods. One of the advantages of using photogrammetric methods, compared to other methods, is their cost. Therefore, it is important to know how much and what information through photogrammetry can be obtained for forest management, so that there is no need to use more expensive methods. The research discusses the essence and basic principles of photogrammetry, technological solutions and problems of modern photogrammetric imaging and processing, as well as the possible use of photogrammetry in forest management. In the practical part of the work, the main emphasis is placed on the information obtained through interviewing specialists and researchers, which uses photogrammetric methods. Afterwards, subsequently obtained information is partially tested in practice.
Photogrammetric solutions for forest management planning
Keywords: Ģeogrāfija; aerofotogrāfijas; fotogrammetrija; mežs; intervēšana; DSM