Vienas rokas intermitējošas išēmijas ietekme uz sistēmisko un reģionālo hemodinamiku - Vītola, Alma (Latvijas Universitāte, 2014)
Išēmija ir asins pieplūdes samazinājums audiem vai asins plūsmas pārtaukums, kurš var radīt atgriezeniskus vai neatgriezeniskus bojājumus išemizētajos audos. Lai gan išēmijai ir negatīva ietekme, īsi, atgriezeniski išēmijas periodi nodrošina skarto audu adaptēšanos un atkārtotas išēmijas periodos ir samazināts audu bojājuma risks. Išēmijas potencēšanas mehānisms darbojas arī attālināti aizsargājot audus. Šī pētījuma mērķis bija novērtēt sistēmisko kardiovaskulāro parametru un reģionālās asins plūsmas izmaiņas kontralaterālās ekstremitātes intermitētas išēmijas ietekmē. Lai sasniegtu mērķi, 10 personām tika veikts intermitētas arteriālās oklūzijas tests, kura laikā tika reģistrēta sirdsdarbības frekvence, asinsspiediens, sirds minūtes tilpums, kopējā perifērā pretestība un kontralaterālās ekstremitātes reģionālā asins plūsma. Tests katrai personai tika veikts divas reizes. Pētījuma galvenie rezultāti norāda, ka pastāv statistiski būtiska atšķirība starp pirms un pēc testa reģionālo plūsmu un reģionālo perifēro pretestību kontralaterālajā ekstremitātē. Netika konstatēta nozīmīga atšķirība starp augšējo ekstremitāšu asins plūsmām intermitētas išēmijas apstākļos, kā arī netika konstatēta tieša saistība ar sistēmisko hemodinamisko rādītāju izmaiņām un reģionālajiem hemodinamiskajiem rādītājiem. Izvirzītā hipotēze, ka attālinātai intermitētai augšējās ekstremitātes išēmijai ir koriģējoša ietekme uz kontralaterālās ekstremitātes kopējo asins gultni, tika pierādīta, bet šis efekts nav tieši saistīts ar sistēmiskajiem hemodinamiskajiem rādītājiem. Atslēgas vārdi: intermitēta arteriālā oklūzija, hemodinamika, reģionālā asins plūsma.

Title: Effects of intermittent unilateral arm ischemia on systemic and regional haemodynamics. Ischemia is a decrease in blood flow to the tissues or blood flow interruption, that may cause a reversible or irreversible damage to ischemic tissues. Although ischemia has a negative effect, short periods of reversible ischemia provides the adaptation of affected tissue. Repeated periods of ischemia have reduced the risk of tissue damage. Ischemic conditioning mechanism works remotely protecting tissues. The aim of this study was to assess the systemic cardiovascular parameters and changes in regional blood flow in the ischemia affected contralateral limb. Arterial occlusion test was performed in 10 persons. During the test heart rate, blood pressure, cardiac output, total peripheral resistance and regional flow of contralateral limb were recorded. The test was done twice for each person. The main results of the study indicate that there is a statistically significant difference between pre- and post-test regional flow and regional peripheral resistance. No significant difference was detected between the upper limb blood flow and blood flow in contralateral limb. The results did not show a direct correlation with the systemic and regional hemodynamic parameters. Hypothesis that intermittent arm ischemia has a corrective effect on the contralateral limb blood vessel bed was demonstrated, but this effect is not directly related to the haemodynamic systemic parameters. Keywords: intermittent arterial occlusion, haemodynamic, regional blood flow.
Effects of intermittent unilateral arm ischemia on systemic and regional haemodynamics
Keywords: Bioloģija