Ārvalstu tiešās investīcijas ietekmējošie ekonomiskie riski un to mazināšana Baltijas valstīs - Vīksne, Undīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba „Ārvalstu tiešās investīcijas ietekmējošie ekonomiskie riski un to mazināšana Baltijas valstīs” galvenais mērķis ir izpētīt, kādi ekonomiskā riska faktori pastāv Baltijas valstīs un noskaidrot, kuri no tiem ietekmē ārvalstu tiešo investīciju ieplūdi katrā no Baltijas valstīm, kā arī izstrādāt priekšlikumus šo risku mazināšanai. Balstoties uz zinātniskajiem pētījumiem, tiek aprakstīta ārvalstu tiešo investīciju būtība, to ietekme uz valstu ekonomiku, kā arī faktori un ekonomiskie riski, kas potenciāli varētu ietekmēt un mazināt ārvalstu tiešo investīciju plūsmas. Balstoties uz statistikas datiem un pielietojot ICRG (International Country Risk Guide) metodoloģiju, izveidots ekonomisko risku apskats Baltijas valstīs. Veicot lineārās regresijas analīzi, izpētīta katra riska ietekme uz ārvalstu tiešo investīciju ieplūdi katrā no valstīm. Analīzes ietvaros izmantoti statistikas dati par laika posmu no 2000. gada līdz 2016. gadam. Iegūtie rezultāti izmantoti, lai apkopotu rekomendācijas svarīgāko ārvalstu tiešās investīcijas ietekmējošo ekonomisko risku mazināšanai, kā arī izstrādātu autores veidotus priekšlikumus šo risku mazināšanai un ārvalstu tiešo investīciju apjoma palielināšanai Baltijas valstīs Latvijā un Lietuvā. Atslēgvārdi: Ārvalstu tiešās investīcijas, ĀTI, ekonomiskais risks, regresijas analīze.

The principal aim of the Bachelor’s thesis “Determining and reducing economic risks for foreign direct investment in the Baltic countries” consists of identifying the economic risks that are present in the Baltic countries and determining which of these risks has a direct effect on the foreign direct investment inflow in each of the Baltic countries as well as developing suggestions to diminish these risks in each examined country. Foreign direct investment, as well as its effects on the economy, factors and economic risks capable of negatively affecting foreign direct investment attraction are defined based on scientific papers on this topic. With the use of ICRG (International Country Risk Guide) methodology and the accumulation of statistical data, an overview of economic risks in the Baltic countries is created. Furthermore a linear regression analysis is conducted based on accumulated statistical data and the effect of each economic risk on foreign direct investment inflow in the Baltic countries is determined and analysed. Data used is collected for the time period from 2000 until 2016. Obtained results are used to collect corresponding recommendations for the diminishing of the most important economic risks, capable of negatively affecting foreign direct investment inflows as well as to create an original scheme for diminishing these risks and increasing the inflow of foreign direct investments in Latvia and Lithuania. Key words: Foreign Direct Investment, FDI, economic risk, regression analysis.
Determining and reducing economic risks for foreign direct investment in the Baltic countries
Keywords: Ekonomika; ārvalstu tiešās investīcijas; ĀTI; ekonomiskais risks; regresijas analīze