Baltās gaismas emisijas izcelsme karbēna-vara-amīda kompleksos - Štucere, Kitija Alise (Latvijas Universitāte, 2024)
Organisko gaismu emitējošo diožu (OLED) izmantošana displeju ražošanā arvien pieaug, pateicoties to spējai veidot elastīgus displejus ar augstu enerģijas efektivitāti. Tomēr to pielietojums mākslīgajā apgaismojumā ir ierobežots, jo balto diožu izgatavošanas process ir tehniski sarežģīts. Šajā darbā tika pētīts karbēna-vara-amīda komplekss, kura emisijas joslas atrodas zilajā un oranžajā spektra daļā, rezultējoties baltās gaismas emisijā. Veiktajos plāno kārtiņu un kristālu fotoluminiscences mērījumos dažādās temperatūrās tika noskaidrots, ka savienojuma emisija nāk no monomēriem un agregātiem, izpildoties termiski aktivētas aizkavētās fluorescences mehānismam. Mainot savienojuma koncentrāciju, mainījās emisijas joslu intensitātes, padarot to daudzsološu baltās gaismas iegūšanai OLED.

Organic light-emitting diodes (OLEDs) are increasingly used in manufacturing of electronic displays due to their capability to produce flexible displays with high energy efficiency. However, OLED application in artificial lighting is limited due to the complicated production process of white light diodes. In this study, carbene-copper-amide complex was examined, which emission bands are in the blue and orange regions of the spectrum, resulting in white light emission. Photoluminescence measurements on thin films and crystals at different temperatures revealed that emission of the compound originates from monomers and aggregates following a thermally activated delayed fluorescence mechanism. Adjusting the compound's concentration also altered emission band intensities, therefore increasing its potential for production of white light OLEDs.
Origin of white light emission in carbene-copper-amide complexes
Keywords: Fizika un astronomija; baltās gaismas emisija; termiski aktivēta aizkavētā fluorescence; organiskās gaismu emitējošās diodes; metāla kompleksi