Servera drošības sistēmas izstrāde ar 2FA autentifikāciju, rezerves kopēšanu uz NAS serveri un attālinātas piekļuves nodrošināšana caur VPN - Zīds, Ragnars (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī kvalifikācijas darba mērķis ir izstrādāt atmiņas serveri, kas nodrošina datu dublēšanu uz citu serveri, attālinātu piekļuvi caur VPN un 2FA autentifikāciju. Darba gaitā tika izstrādāts risinājums, kas ietver atmiņas servera konfigurāciju, kā arī drošu attālinātu piekļuvi un datu rezerves kopēšanu, izmantojot NAS serveri. Papildus tika izveidota piekļuves sistēma ar divu faktoru autentifikāciju, lai uzlabotu servera drošību. Tika izmantoti atbilstoši rīki un tehnoloģijas, tostarp TrueNAS Scale [3], lai nodrošinātu servera konfigurāciju un VPN piekļuvi. Rezultātā tika izveidots drošs un efektīvs serveris ar iespējām attālināti piekļūt datiem un veikt rezerves kopēšanu uz sekundāro serveri.

The aim of this qualification project is to develop a memory server that ensures data backup to another server, remote access via VPN, and 2FA authentication. The project involved creating a solution that includes memory server configuration, secure remote access, and data backup using a NAS server. Additionally, a two-factor authentication system was implemented to enhance server security. Relevant tools and technologies, including TrueNAS SCALE, were used to configure the server and establish VPN access. As a result, a secure and efficient server was created with capabilities for remote data access and backup to a secondary server.
Development of server security system with 2FA authentication, backup to NAS server and provision of remote access via VPN
Keywords: Datorzinātne; Atmiņas serveris; Tailscale VPN; Datu dublēšana; TrueNAS Scale