Darba vides riska faktori starptautisko kravas pārvadājumu autovadītājiem un to samazināšanas iespējas. - Tarvāns, Ivo (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma: “Darba vides riska faktori starptautisko kravas pārvadājumu autovadītājiem un to samazināšanas iespējas.” Darba autors: Ivo Tarvāns. Darba zinātniskais vadītājs: asoc.prof., Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 92 lpp., ietver 20 attēlus, 7 tabulas, 13 pielikumus, 66 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 nodaļām. Pirmajā nodaļā ir raksturotas transporta nozares attīstības tendences. Analizēta literatūra un statistiskie dati par transporta nozares attīstību Latvijā, ir apkopotas un analizētas zinātnieku atziņas par nozares darba vides risku noteicošiem faktoriem un raksturoti būtiskākie transporta nozares darba vides riski. Otrajā nodaļā ir aprakstītas pētījumā izmantotās metodes, bet trešajā nodaļā ir atspoguļota iegūto datu apkopošana, novērtēšana un analīze. Pēc pētījuma rezultātu apkopošanas tika izstrādāti priekšlikumi un aizsardzības pasākumi. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka starptautiskie kravas pārvadājumu autovadītāji ikdienā, veicot savus darba pienākumus, saskaras ar traumatisma vai nelaimes gadījumu, fizikāliem, ķīmisko vielu un putekļu, ergonomiskiem, bioloģiskiem, psihosociāliem un organizatoriskiem vides riskiem. Izstrādāti preventīvie un aizsardzības pasākumi. Pielietotas metodes: Somijas 5 baļļu metodes vispārīgo risku novērtēšanai, Austrijas metode ķīmisko risku novērtēšanai, ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontrole, slodzes galveno rādītāju metode, psiholoģiskā klimata noteikšana darba vietā, darbspēju indeksa noteikšanas metode, korelācijas analīze un darbinieku aptauja. Atslēgas vārdi: krava, autovadītāji, darbs, riski, novērtēšana, vadīšana, poza.

The title of the master’s thesis is “Risk factors of the work enviroment for international truck drivers and opportunities for their reduction”. Thesis author: Ivo Tarvāns. Thesis scientific advisor: Aassociate professor Dr.med Ženija Roja. The thesis contains 92 pages, 20 images, 7 tables, 13 annexes, 66 informative sources. The research consists of 4 sections. The first chapter describes the development trends of the transport industry. Literature and statistical data on the development of the transport industry in Latvia have been analysed, the findings of scientists on the risk-determining factors of the industry's work environment have been collected and analyzed, and the most significant risks of the work environment of the transport industry have been characterized. The second chapter describes the methods used in the study, while the third chapter reflects the collection, evaluation and analysis of the obtained data. After gathering the results of the study, proposals and protective measures were developed. The obtained results allow us to conclude that international truck drivers face trauma or accident, physical, chemical and dust, ergonomic, biological, psychosocial and organizational environmental risks in the course of their work duties. Preventive and protective measures have been developed. Applied methods: Finnish 5-point method for assessing general risks, Austrian method for assessing chemical risks, rapid exposure control of ergonomic risks, method of main load indicators, determination of psychological climate in the workplace, method of determining work capacity index, correlation analysis and employee survey. Key words: cargo, drivers, work, risks, assessment, driving, posture.
Risk factors of the work environment for international truck drivers and opportunities for their reduction.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; krava; autovadītāji; darbs; riski; novērtēšana