Pļaviņu svītas dolomītu filtrācijas īpašības Slokas apkārtnē - Zaļetovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā tiek pētīti rādītāji, kas raksturo Pļaviņu ūdens horizonta filtrācijas īpašības Slokas dolomīta atradnes apkārtnē un to saistība ar karsta procesiem Slokas apkārtnē. Darbā ir izmantoti „Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra” ģeoloģiskās uzbūves un hidroģeoloģisko ūdens horizontu dati ar ģeoķīmiskajiem pamat rādītājiem, kas ietver 60 gadu ilgu laika periodu, kurā tika veikta aktīva ģeoloģiska nogulumiežu izpētes un dolomīta iegulu izstrādes darbība. Darba mērķis ir izpētīt Pļaviņu ūdens nesējslāņa īpatnības Slokas rajonā, atrast filtrācijas koeficientu plaisainajos iežos Pļaviņu nogulumiežu ūdens nesējslānī un karsta procesu attīstību sakarā ar pieaugošajiem virszemes ūdenskrātuvju apjomiem (karjeri, dīķi utml.) Slokas apkārtnē.

The aim of the present Master paper is to establish the flow dynamic of fracture-karst groundwaters, taking into account the impact of anthropogenic factors over the past 20 years and the identification of steady-state regime, qualitative indices, resurgence percentage and balance of groundwaters. In master paper the fractured groundwaters flow in the area of closed karst in Sloka neighbourhood are analysed. In the study, the data on geological structure and hydrogeological groundwater aquifers with main geochemical indices from the "Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre", covering sixty year period, has been used. All this time there has been an active geological activity in the research of sedimentary rocks and development of dolomite deposit.
Aquifer properties of Pļaviņas Formation in Sloka vicinity
Keywords: Ģeoloģija; segtais karsts; karsta plaisu gruntsūdeņi; ūdens avoti; nogulumieži