Objektu-relāciju pretestību nesaderība PHP Modeļu-Skatu-Kontrolieru lietotnēs - Bariss, Ivars (Latvijas Universitāte, 2015)
Modeļu-Skatu-Kontrolieru arhitektūra un relāciju datubāzes ir plaši izmantotas tehnoloģijas, izstrādājot tīmekļa lietotnes Lai uzlabotu šādu lietotņu ātrdarbību un kvalitāti ir jārisina problēmas, kuras rodas sadarbojoties objektorientētai lietotnei un relāciju datubāzei. Bakalaura darba teorētiskajā daļā ir apskatīta Objektu-Relāciju pretestību nesaderības aktualitāte PHP valodā un aplūkoti populārākie nesaderības risinājumu veidi. Balstoties uz aktuālākajām Objektu-Relāciju pretestību nesaderības problēmām un risinājumiem PHP lietotnēs, tiek izstrādāta risinājumu salīdzinājuma metodoloģija. Pēc izstrādātās metodoloģijas tiek izstrādātas trīs testa lietotnes, kuras tiek vērtētas atbilstoši iepriekš uzstādītajiem funkcionālajiem, ātrdarbības un koda sarežģītības kritērijiem, kā rezultātā tiek iegūts kopskats par risinājumu spēju efektīvi nosegt Objektu-Relāciju pretestību nesaderību.

Model-View-Controller architecture and relational databases are widely used for web application development. To increase performance and quality of these kinds of applications, developers have to solve Object-Relational impedance mismatch problems. These theses review known Object-Relational impedance mismatch problems and solutions in PHP language. Author defines comparison methodology for most popular impedance mismatch PHP solutions. According to created methodology, three testing applications with mapping libraries are developed and evaluated their ability to solve Object-Relational impedance mismatch. Finally, the paper is demonstrating an analysis of current situation about most popular Object-Relational impedance mismatch solutions.
Object-relational impedance mismatch in PHP Model-View-Controller applications
Keywords: Datorzinātne; PHP; Tīmekļa lietotne; Modeļi-Skati-Kontrolieri; Objektu-Relāciju pretestību nesaderība; Objektorientētā programmēšana