Datu sinhronizācija hibrīdos datu bāzu risinājumos - Šķesters, Juris (Latvijas Universitāte, 2014)
Atlasot datus relāciju datu bāzē, informāciju nākas savienot no daudzām relāciju tabulām. Palielinoties datu bāzē glabātajam datu informācijas apjomam, pieprasījumu izpildes laiks kļūst nepieņemami liels. Datu bāzes servera uzlabošana un vaicājuma optimizēšana nepalīdz sasniegt vēlamo atbildes laiku. Vēlamo rezultātu ir iespējams sasniegt izmantojot NoSQL tehnoloģiju, taču pilnībā pāriet no relāciju datu bāzu vadības sistēmas (DBVS) uz NoSQL dažādu apsvērumu dēļ nav iespējams. Darba mērķis ir eksperimentālā ceļā pārbaudīt cik sarežģīti ir izveidot šādu heterogēnu risinājumu esošās sistēmās, pārceļot datu atlasi un attēlošanu no relāciju datu bāzes uz NoSQL datu bāzi. Kā arī noteikt cik sarežģīti ir izveidot datu pārneses un sinhronizācijas risinājumu, konvertēt datu atlases un attēlošanas loģiku un identificēt potenciālās problēmas.

When querying data in relation database, information needs to be joined from many relation tables. With the increase of stored data volume, request execution time becomes unacceptably long. Database server upgrade and query optimization doesn’t help to achieve desirable response time. Desired result is possible to achieve using NoSQL technology, but full migration from relation database management system (DBMS) to NoSQL is not possible due to various reasons. Objective of thesis is to examine in experimental way how complicated is to create such heterogeneous solution in existing systems, migrating data retrieve and display from relation database to NoSQL database. And also determine how complicated is to create data transfer and synchronization solution, to convert data retrieve and display logic and identify potential problems.
Data synchronization in hybrid data base solutions
Keywords: Datorzinātne