Cietušā statuss un tiesības kriminālprocesā - Zemītis, Artūrs Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Par Maģistra darba “Cietušā statuss un tiesības kriminālprocesā” mērķi autors izvirza cietušā Kriminālprocesuālā institūta izpēti, lai noskaidrotu, vai cietušā tiesības Kriminālprocesa likumā tiek garantētas pietiekamā apjomā, vai tās ir līdzvērtīgas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, tiesībām. Tāpat autors darbā pētīs jaunizveidotā cietušā statusa – īpaši aizsargājamais cietušais – aktualitāti un darbību praksē. Darba ietvaros autors veic literatūras, normatīvo aktu un publiski pieejamo materiālu, t.sk., arī tiesu prakses analīze saistībā ar šo soda veidu. Analizējot darba gaitā izmantotos materiālus, tiek secināts, autora uzstādītie darba mērķi ir sasniegti, izmantojot teorētiskās un praktiskās zināšanas. Autors darba beigās izvirzīja vairākus svarīgus cietušā tiesību institūta likuma grozījumus.

The main purpose of authors Master thesis “Victims status and it rights in criminal proceedings” is to make a research about the institute of victim in Criminal proceeding law and to find out whether the rights of victim, according to Criminal Procedure Law, would be fully guaranteed equally to defendants’ rights. Author will analyse the newly created victims status – specific protection victims - and how this status is being used in practice. In thesis author will be working with juridical literature, as well as general and specific laws and regulation. All the available publicity, practice cases in context with the institute of victims. All objectives of authors thesis have been achieved, by analysing all the included materials from theoretical and practical view. In the end of thesis author suggested a number of important law amendments for the institute of victims rights
Victims status and it rights in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; cietušais; cietušā institūts kriminālprocesā; īpaši aizsargājams cietušais; cietušā kompensācija