Orientēšanās telpā, izmantojot kukaiņu redzes principus - Vanags, Jānis (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā tiek apskatīts, kādi ir kukaiņu redzes principi un kā tos iespējams izmantot, lai izveidotu algoritmu, kurš spētu orientēties telpā līdzīgi kā to dara kukaiņi. Lai to paveiktu, tiek analizēta kukaiņu uzbūve un uzvedība. Uzbūves analīzē tiek noskaidrota kukaiņu acs uzbūve. Uzvedības analīzē tiek noskaidrots, kā kukaiņi interpretē redzamo informāciju un kā tas ietekmē to orientēšanos telpā. Darba gaitā autors pēc kukaiņu uzbūves un uzvedības noskaidrošanas izstrādā kritērijus, pēc kuriem vajadzētu aprakstīt meklējamo algoritmu. Pēc tam tiek piedāvāti vairāki varianti algoritmiem, kas varētu apmierināt šos kritērijus. Piedāvātie varianti tiek realizēti un seko dažādo rezultātu salīdzinājums. Tiek sniegts novērtējums iegūtajiem rezultātiem

This work considers the basic principles of insect vision and investigates ways to use them to create an algorithm that would be able to navigate in space the way insects do. To accomplish that, author analyzes anatomy and behavior of insects. The anatomical analysis consists mainly of insect eye analysis. The behaviour analysis concerns the way insects interpret visual information and how it impacts their orientation. During the course of this work author derives criteria for navigation algorithm. Then augthor proposes several algorithms that satisfy these criteria. Proposed algorithms are implemented and the results are compared and judged.
Orientation in space, using principles of insect vision
Keywords: Datorzinātne